E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2909
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Kā pieteikties uz mantojumu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. septembrī, 2013
Tatjana

Pag. gada maijā nomira mana mamma. Testamenta nav, mammas (kopā ar tēti) īpašumā ir dzīvoklis, vasarnīca. Vasarnīca ir uz tēva, bet dzīvoklis ir 1/2 daļa mammas,1/2 daļa tēta, tā ir rakstīts zemesgrāmatā. Dzīvoklis ir nopirkts 1999.gadā.
Iespējamie mantinieki esam vīrs (tētis), brālis un māsa. Sakiet, lūdzu, vai vajag pieteikties uz mantojuma tiesībām? Un kad tas jāizdara? Lasīju, ka, ja nepiesakās uz mant. Tiesībām, dzīvoklis un vasarnīca var pāriet valstij.

A
atbild:
04. oktobrī, 2013
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Jā, uz mantojumu ir jāpiesakās.

Lai nekustamo īpašumu varētu Zemesgrāmatā pārreģistrēt uz mantinieku vārda, pie zvērināta notāra ir jānokārto mantojuma lieta.

Saskaņā ar Notariāta likuma 311.pantu mantošanas iesniegumu iesniedz zvērinātam notāram, kas praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kurā bija mantojuma atstājēja pēdējā dzīvesvieta. Piemēram, ja Jūsu mammai pēdējā dzīvesvieta bija Rīgā, tad mantojuma lietu var uzsākt jebkurš Rīgas notārs. 
Jums pašiem ir jāizvēlas, kas mantos mammas īpašumus - vai visi gribat mantot, vai tikai kāds no jums. Mantot nevienu nevar piespiest, tas ir brīvprātīgs katras personas lēmums. 

Civillikuma 693.pants paredz, ka mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas viņa faktiskā valdījumā. Jūsu gadījumā viena gada termiņš jau ir pagājis. Teorētiski tik tiešām pastāv iespēja, ka mantojamā manta tiek atzīta par bezmantinieku mantu un tā piekrīt valstij. 

Iesaku Jums vērsties pie notāra un lūgt uzsākt mantojuma lietu. Ejot pie notāra, līdzi jāņem sava pase vai personas apliecība, mirušās personas miršanas apliecība, radniecību pierādošie dokumenti (dzimšanas apliecības, laulības apliecības) un zemesgrāmatu apliecības. 

Vēršoties pie notāra, Jums ir tiesības noskaidrot ar mantojuma lietu un īpašumtiesību nostiprināšanu saistītos neskaidros jautājumus.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas