E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3798
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Mantojuma lietu var kārtot pilnvarota persona

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2014
Kitija

Sveiki, lieta ir tāda, ka pirms trim mēnešiem mans tēvs ir aizgājis aizsaulē, viņam un viņa brālim pieder mūsu ģimenes īpašums, kas bija reģistrēts uz vienotas zemesgrāmatas, vēlos sakārtot mantojuma lietas. Tā kā es biju viņa vienīgā atvase, kas man patreiz būtu jādara? Kur es varu pieteikt mantojumu, vai to var izdarīt internetā un vai ir iespēja nolīgt pilnvaroto, kas varētu visu nokārtot manā vietā, jo neatrodos Latvijā? Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
12. martā, 2014
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Pie notāra ir jāpiesakās uz mantojumu. Saskaņā ar Notariāta likuma 311.pantu mantošanas iesniegumu iesniedz zvērinātam notāram, kas praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kurā bija mantojuma atstājēja pēdējā dzīvesvieta.

Civillikuma 693.pants paredz, ka mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas.

Pieteikties uz mantojumu, izmantojot internetu, nevar. Taču, ja neatrodaties Latvijā, Jūs ar īpašu pilnvaru varat pilnvarot kādu personu kārtot mantojuma lietu Jūsu vietā. Pilnvarā ir konkrēti jānorāda, ka persona tiek pilnvarota nokārtot tieši mantojuma lietu. Pilnvarai jābūt apliecinātai pie notāra, attiecīgās valsts Latvijas vēstniecībā vai bāriņtiesā. Ja pilnvara tiks formēta ārzemēs pie notāra, tad jāskatās, vai ir/nav nepieciešama tās legalizācija.

Lai noskaidrotu visus nepieciešamos dokumentus, kas būs jāņem līdzi pilnvarotajai personai, dodoties pie notāra, iepriekš var vērsties pie šī notāra uz konsultāciju.

 Kā notiek mantojuma pieņemšana, vairāk lasiet šai e-konsultācijai pievienotajā skaidrojumā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas