E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8787
Lasīšanai: 2 minūtes

Ar interneta starpniecību uz mantojumu pieteikties nevar

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2016
Kristians Krievans

Sveicināti, vai ir iespējams pretendēt uz mantojuma tiesībām, ja mirusī persona atrodas ārpus Latvijas? Vai saziņa par šīm tiesībām e-pastā ir iespējama un legāli vērā ņemama vai obligātas ir kādas ierakstītas vēstules?

A
atbild:
02. februārī, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Latvijas normatīvie akti paredz, ka mantojumam ir jāpiesakās gada laikā kopš personas nāves. Pieteikties uz mantojumu ar interneta starpniecību nevar. Kārtot mantojuma lietu klātienē jādodas pie notāra. Ja neatrodaties Latvijā, Jūs varat ar īpašu pilnvaru pilnvarot kādu personu kārtot mantojuma lietu Jūsu vietā. Pilnvarā ir konkrēti jānorāda, ka persona tiek pilnvarota nokārtot tieši mantojuma lietu. Pilnvarai jābūt apliecinātai pie notāra attiecīgās valsts Latvijas vēstniecībā vai bāriņtiesā. Ja pilnvara tiks formēta ārzemēs pie notāra, tad jāskatās, vai ir/nav nepieciešama tās legalizācija.

Neraugoties uz to, kur dzīvo mantinieki un kur pirms nāves faktiski dzīvoja mantojuma atstājējs, mantiniekiem ir jāiet pie notāra pēc mirušā pēdējās deklarētās dzīvesvietas. Ja mantojuma atstājēja pēdējā dzīvesvieta nav zināma, jādodas pie notāra pēc mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietas.

Detalizētāku informāciju iegūsiet, konsultējoties ar notāru, kontaktinformācija pieejama Latvijas notāru oficiālajā mājaslapā.

Plašāks skaidrojums rakstā „Mantojuma pieņemšanas veidi: likumiskā mantošana”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 119 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas