E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29024
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atzinuma par arodslimību iesniegšana darba devējam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2023
S. Skuja

Labdien!
Esmu uz darbnespējas lapas, un tiek kārtots statuss par arodslimību.
Vai pēc darbnespējas lapas noslēgšanas var ziņot darba devējam par arodslimības statusa piešķiršanu?
Paldies!

A
atbild:
11. aprīlī, 2023
LV portāls
Zaida Kalniņa

Ministru kabineta noteikumos Nr. 908 “Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība” ir ietverti nosacījumi un regulēts process, kā notiek arodslimības diagnozes noteikšana, sākot ar brīdi, kad personai rodas aizdomas, ka viņas veselības traucējumi varētu būt saistīti ar darbu, līdz brīdim, kad notiek arodslimības diagnozes apstiprināšana. Lēmumu par arodslimības diagnozi pieņem ārstu komisija vai centra ārstu komisija.

Noteikumu 24. punkts paredz: “Ja ārstu komisija vai centra ārstu komisija pieņem lēmumu, ka slimība ir arodslimība, tā piecu darbdienu laikā nosūta:

  • Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijai atzinumu par arodslimību;
  • Valsts darba inspekcijai ziņojumu par arodslimības gadījumu.”

Savukārt saskaņā ar noteikumu 25. punktu Valsts darba inspekcija (VDI) pēc ziņojuma saņemšanas informē darba devēju, pie kura strādā konkrētais nodarbinātais, par darba vides riska faktoriem, kas izraisījuši arodslimību. Tas nozīmē, ka informāciju par arodsaslimšanu darba devējs saņems no VDI.

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izdots apliecinājums, kurā būs norādītas jūsu veselības problēmas un nespēja veikt nolīgto darbu, jums būs jāiesniedz darba devējam. To var izdarīt gan darbnespējas lapas laikā, gan pēc tās noslēgšanas.

Saņemot apliecinājumu, darba devējam būs jāizsaka uzteikums atbilstoši Darba likuma (DL) 101. panta pirmās daļas 7. punktam – darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums. Darba likumā noteiktais uzteikuma termiņš šādā gadījumā ir nekavējoties no veselības stāvokļa apliecinājuma iesniegšanas brīža. Minētais arguments ir pamats atlaišanas pabalsta izmaksai atbilstoši darba stāžam konkrētajā uzņēmumā (DL 112. pants).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas