E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28803
Lasīšanai: 2 minūtes
9
9

Ja īrnieks izveidojis dzīvoklim parādu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2023
Baiba

Amerikas pilsonim Latvijā pieder dzīvoklis, kas saņemts mantojumā no tēva. Tas ir izīrēts radiniekam, kurš nemaksā par dzīvokli, tāpēc ir liels parāds. Kādas tam ir sekas? Vai dzīvokli var atņemt?

A
atbild:
21. martā, 2023

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants nosaka dzīvokļa īpašnieka pienākumus un cita starpā paredz arī dzīvokļa īpašniekam pienākumu:

  • segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus;
  • norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkure, aukstais ūdens, kanalizācija, sadzīves atkritumu izvešana);
  • maksāt uz dzīvokļa īpašumu attiecinātos nodokļus;
  • maksāt zemes nomas maksu vai likumisko lietošanas maksu par zemes lietošanas tiesībām, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes.

Tas nozīmē, ka uz dzīvokļa īpašnieku gulstas pienākums parūpēties par to, lai dzīvokļa īpašumam neveidojas parādi, arī gadījumā, ja dzīvoklī ir iemitinātas citas personas. Līdz ar to pakalpojumu sniedzēji, kuriem ir izveidots parāds, var vērsties tiesā, lai uzsāktu parādu piedziņu. Ja parāds netiek samaksāts, viens no piespiedu izpildes līdzekļiem ir piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu, kā rezultātā parādnieka nekustamais īpašums var tikt pārdots izsolē (ja nav iespējams saudzīgāks piedziņas veids, piemēram, ieturējumi no darba algas un tai pielīdzināmajiem ienākumiem utt.).

Ja ar radinieku ir noslēgts īres līgums un viņš nepilda tajā noteiktos pienākumus (neveic maksājumus), tad, ievērojot Dzīvojamo telpu īres likuma regulējumu, īres līgums var tikt izbeigts, un īpašnieks, vēršoties tiesā, var prasīt piedzīt no īrnieka kavētos maksājumus saskaņā ar īres līgumu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas