E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28696
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
2
2

Ieraksti saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2023
Irēna

Pašnodarbinātai personai (vispārējā IIN maksāšanas kārtība, vienkāršā ieraksta sistēma) ir noslēgti īres (nomas)  līgumi ar nosacījumu, ka īrnieki (nomnieki) maksā īpašniekam īres (nomas) maksu kopā ar komunāliem un apsaimniekošanas maksājumiem un īpašnieks pats norēķinās ar īpašuma apsaimniekotāju par komunāliem un apsaimniekošanas pakalpojumiem.
MK noteikumos Nr. 322 no 31.05.2022. punktā 20.17, 17. ailē teikts “Ieņēmumi, kas nav attiecināmi uz nodokļu aprēķināšanu" norāda personas [..] saņemtās trešās personas vārdā iekasētās maksājumu summas pārskaitīšanai citai personai (starpniecības maksājumi) [..]”.
Vai pareizi saprotu, ka žurnālā (noteikumu Nr. 322 1. pielikums) saņemtais kopējais maksājums jāsadala divās daļās: 1) īres (nomas) maksa; 2) summas, kas tiks pārskaitītas apsaimniekotājam? Un gada ienākumu deklarācijā būtu jāuzrāda nevis visi saņemtie maksājumi, bet tikai tā daļa, kas attiecināma uz nodokļa aprēķināšanu (īre (noma))? Un tikai saņemta nomas maksa (bez īres maksas) tiks uzskatīta par pamatu reģistrēšanai PVN maksātāju reģistrā pēc robežas (40 000 eiro) sasniegšanas?

A
atbild:
10. martā, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Situācijā, kad saskaņā ar dzīvokļu īres (nomas) līgumā noteikto dzīvokļa īrnieki (nomnieki) maksā dzīvokļa īpašniekam īres (nomas) maksu kopā ar komunālajiem un apsaimniekošanas maksājumiem un dzīvokļa īpašnieks pats pilnā apmērā norēķinās par komunālajiem un apsaimniekošanas pakalpojumiem, dzīvokļa īpašnieka ieņēmumos netiek ieskaitīti īrnieka (nomnieka) veiktie maksājumi par komunālo un dzīvojamās mājas apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu.

Tas nozīmē, ka dzīvokļu īpašniekam saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā šīs summas jānodala: īres (nomas) maksa tiek norādīta žurnāla 13. ailē “Ieņēmumi no citiem saimnieciskās darbības veidiem”, bet iekasētos dzīvokļu īrnieku (nomnieku) maksājumus par komunālajiem un apsaimniekošanas pakalpojumiem un šo pakalpojumu sniedzējiem samaksātos komunālos un apsaimniekošanas maksājumus dzīvokļa īpašnieks žurnālā norāda 17. ailē “Ieņēmumi, kas nav attiecināmi uz ienākuma nodokļa aprēķināšanu” un 23. ailē “Izdevumi, kas nav attiecināmi uz ienākuma nodokļa aprēķināšanu”.

Dzīvokļu īpašniekam – pašnodarbinātajai personai gada ienākumu deklarācijā ieņēmumu sadaļā ir jānorāda tikai tā saņemtā ieņēmumu daļa, kas ir attiecināma uz IIN aprēķināšanu (nekustamā īpašuma īres (nomas) maksa).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas