E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28566
Lasīšanai: 3 minūtes

Par iespēju iestāties dzīvokļu rindā jāuzzina pašvaldībā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2023
Aleksis

Labdien! Īrēju dzīvokli Rīgā un esmu trešās grupas invalīds. Mani ienākumi ir tikai invaliditātes pensija. Kas man jādara, lai varētu iestāties dzīvokļu rindā? Vai tas ir iespējams?

A
atbild:
21. februārī, 2023

Pašvaldība ir tiesīga izīrēt tai piederošu dzīvojamo telpu vienīgi likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteiktajām personām, ievērojot šā likuma un Dzīvojamo telpu īres likuma noteikumus, kā arī pašvaldības saistošos noteikumus. Pašvaldības dzīvokļi ir paredzēti konkrētām iedzīvotāju grupām – galvenokārt maznodrošinātajiem, personām ar invaliditāti, kā arī dažādās ārkārtējās situācijās.

Pašvaldības dome savos saistošajos noteikumos var noteikt arī citas personu kategorijas, kuras nav minētas šā likuma 13. un 14. pantā un kurām sniedzama palīdzība, izīrējot dzīvojamo telpu.

Pašvaldība savos saistošajos noteikumos detalizētāk noteic kārtību, kādā iedzīvotājus uzņem kādā no dzīvokļu rindām. Rīgā tie ir domes saistošie noteikumi Nr. 141 “Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā”.

Persona (ģimene), kura vēlas saņemt palīdzību, iesniedz Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā rakstveida iesniegumu, kurā norādāmi vēlamie palīdzības veidi, un dokumentus, kas apliecina tiesības saņemt attiecīgo palīdzību.

Rīgā ir vairāki īres dzīvokļu reģistri. Vai pastāv iespēja, ka kādā no tiem varat tikt uzņemts, jāuzzina Mājokļu un vides departamentā (Brīvības iela 49/53; tālruņa numurs: 6747 4700).

Jebkuram iedzīvotājam ir tiesības uz pašvaldības palīdzību, tostarp dzīvokļa jautājuma risināšanā, ja viņa materiālā situācija tiek novērtēta kā atbilstīga trūcīgā vai maznodrošinātā statusam. Turklāt iedzīvotājiem ir tiesības uz mājokļa pabalstu arī tad, ja dzīvo īrētā mājvietā. Kā saņemt mājokļa pabalstu, kādi dokumenti jāiesniedz, jāuzzina sociālajā dienestā.

Informāciju par iespējamo sociālo palīdzību dažādās situācijās Rīgā, tai skaitā mājokļa pabalstu, varat iegūt Labklājības departamenta mājaslapā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas