E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28497
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Datu apstrāde personīgajām vajadzībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. janvārī, 2023
Mamma

Labdien! Meitas klasesbiedrs bez viņas atļaujas atvēra viņas somu un naudas maku: fiziski nekas netika nozagts, bet tika fotografēta bankas karte, it kā fotogrāfijas dēļ. Tīri profilakses pēc gribētos zināt, kāds sods (kaut administratīvais) varētu tikt piemērots par neatļautu piekļuvi svešai mantai un personas datu iegūšanu. Paldies!

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Vispirms norādām, ka personai, kurai ir izsniegta bankas karte, jāievēro bankas noteiktās prasības par norēķinu karšu izmantošanu un sekām, kādas rodas (vai var rasties), ja karte (vai tās dati) ir nonākusi trešo personu rīcībā.

Nofotografējot karti, personai kļūst zināms kartes numurs un citi nepieciešamie identifikatori, ar kuriem var veikt norēķinus internetā. Tādējādi, ja kartes dati ir kompromitēti, tad kartes īpašniekam ir jārīkojas saskaņā ar izdevēja (bankas) noteiktiem norādījumiem (piemēram, karte ir jābloķē un jālūdz izsniegt jauna karte).

Ja jūsu minētais fotoattēls tika iegūts un tiks izmantots personīgajām vajadzībām, tad šādos apstākļos netiek piemērotas normatīvo aktu sankcijas (administratīvā vai cita atbildība). Savukārt, ja fotoattēls tiks publiskots vai kartes dati tiks izmantoti citādi (piemēram, noziedzīgos nolūkos), tad atkarībā no sekām, ko radīs šādu datu izmantošana, var tikt piemērota administratīvā atbildība vai kriminālatbildība.

Katrā ziņā jums ir tiesības pieprasīt personai, kas uzņēma fotoattēlu, šos datus neatgriezeniski dzēst.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas