E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28481
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Kas var mantot, ja dēlam nav atzīta paternitāte

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. janvārī, 2023
Jana

Gāja bojā vīrietis, kuram piederēja dzīvoklis. Vīrietim no vienas sievietes ir dēls, bet dokumentos nav uzrādīts, ka viņš ir dēla tēvs. Vēl vīrietim bija cita sieviete, ar kuru viņiem ir meita. Viņai piedzima bērns, kura skaitās vīrieša mazmeita. Tagad dzīvi ir tikai dēls un mazmeita. Kam pienākas dzīvoklis, ja testaments netika atstāts? Ja mazmeita iegūst dzīvokli, neapspriežot to ar vīrieša dēlu, vai ir iespējams apstrīdēt, ka dzīvoklis pienākas vīrieša dēlam, nevis mazmeitai? Kādā veidā?

A
atbild:
31. janvārī, 2023

Civillikuma 158. panta otrā daļa noteic –, ja persona, no kuras bērns cēlies, ir mirusi, bērna māte, bērna aizbildnis un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas var prasīt tiesas ceļā konstatēt paternitātes faktu. Civilprocesa likuma 249.pants noteic, ka tad, ja persona, no kuras bērns izcēlies, ir mirusi, paternitātes faktu var konstatēt sevišķā tiesāšanās kārtībā.

Līdz ar to, lai dēls, kura paternitāte nav atzīta tēva dzīves laikā, varētu pretendēt uz tēva mantojumu, tiesā ir jāiesniedz prasības pieteikums par juridiskā fakta konstatēšanu. Prasības pieteikumam ir jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka mirusī persona ir bērna tēvs.

Pretējā gadījumā jautājumā minētajā situācijā par vienīgo likumisko mantinieku atzīstama ir mazmeita, kuras mātes paternitāte ir tikusi atzīta.

Ņemot vērā, ka pastāv iespēja, ka termiņā, kas noteikts, lai pieteiktos uz tēva mantojumu, varētu nebūt iespējams veikt visas nepieciešamās darbības, lai konstatētu paternitātes faktu, pēc tam, ja paternitātes fakts tiks konstatēts, dēlam būs iespēja celt mantojuma prasību. Saskaņā ar Civillikuma 667. pantu mantojuma prasību, ar kuru aizsargā mantojuma tiesību, var celt katrs mantinieks, vienalga, vai viņš aicināts pēc likuma, testamenta vai līguma un vai viņš prasa visu mantojumu vai tikai daļu no tā. Mantojuma prasības celšanai Civillikuma 685. pantā ir noteikts 5 gadu noilguma termiņš, skaitot no dienas, kad radušās tiesības šo prasību celt (pēc paternitātes fakta konstatēšanas).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas