E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28420
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Bērnus no iepriekšējās laulības no mantojuma atstumt nevar

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. janvārī, 2023
Zane

Vai mantojuma atstājējs var konkrētiem mantiniekiem (bērniem no iepriekšējās laulības) liegt iespēju mantot visu mantojumu vai konkrētu tā daļu? Vai mantojuma atstājējs var atstāt mantojumu tikai konkrētai personai bez riska, ka pārējie mantinieki caur tiesu varēs pieprasīt viņiem piederošo neatņemamo mantojuma daļu?

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Mantojuma atstājējs ar testamentu (vai mantojuma līgumu) var brīvi noteikt, kas manto viņam piederošo mantu, bet tikai ar nosacījumu, ka neatņemamās daļas tiesīgajiem tiek atstātas viņu neatņemamās daļas (Civillikuma 422. pants).

Saskaņā ar Civillikuma 423. pantu mantojuma atstājēja bērni (neatkarīgi, no kuras laulības) ir neatņemamās daļas tiesīgie, tādēļ tos nevar atstumt no mantojuma, izņemot gadījumus, ja pastāv likumā noteikti un pierādāmi iemesli (skat. Civillikuma 428. pantu). Līdz ar to, ja mantojuma atstājējs visu savu mantu vēlas atstāt tikai kādam vienam mantiniekam, jāņem vērā, ka bērniem no iepriekšējās laulības būs tiesības (t. sk. arī tiesas ceļā) izprasīt savu mantojuma daļu (neatņemamās daļas tiesīgajiem ir tikai prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas