E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2840
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kur meklēt tiesu praksi krāpšanas lietās

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2013
Mārtiņš

Kur iespējams atrast kādus precedentus, kad ir veikta krāpšana, iegūstot svešu mantu vai tiesības uz to, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu? 177.pants.

A
atbild:
08. novembrī, 2013
Estere Egle
juriskonsulte

Spriežot pēc jautājuma, pieņemams, ka ir interese par tiesu praksi lietās saistībā ar Krimināllikuma 177.panta piemērošanu. 

Attiecīgo mērķi var sasniegt divējādi – nepieciešamo meklēt internetā vai personīgi klātienē, tiesā. Kurš no veidiem ir piemērotāks konkrētajā situācijā - tas daļēji atkarīgs no iemesla, kādam nolūkam ir nepieciešams zināt tiesu praksi. Proti, studiju vai kādam citam pētniecības darbam vai privātām vajadzībām, teiksim, ir radies konflikts ar likumu, un līdz ar to aktualizējusies vajadzība noskaidrot, kā tiesas varētu būt lēmušas līdzīgos gadījumos.

Ja ir runa par kādu pētniecības darbu, tad parasti izpētei ir nepieciešams apjomīgāks materiālu klāsts un, iespējams, arī tāds, kas savā ziņā nav jau izdalīts no pārējās tiesu prakses (tā sauktā judikatūra), jo izpētes objektā mēdz ietilpt viss plašais konkrētās tiesību normas piemērošanas un interpretācijas spektrs. Savukārt, ja interesē jau tādas tiesu prakses atziņas un tēzes, uz kurām potenciāli varētu paļauties, tai skaitā zinātniska vai pētnieciska darba izstrādē, tad mērķtiecīgi jālūkojas judikatūras virzienā. Tie ir tiesu nolēmumi, kuriem ir nozīme tiesu prakses saskaņotības, pētniecības un attīstības veicināšanā.

Šo īpašo tiesu praksi – judikatūru - praksē parasti saista ar tiesu augstāko instanču nolēmumiem, kas internetā dažādos griezumos un gana plaši ir pieejama vairākās vietnēs. Pirmkārt, var ieteikt Augstākās tiesas mājaslapu (www.at.gov.lv), tajā meklējot lielo sadaļu „Judikatūra”, kas sadalīta vēl vairākās citās apakšizvēlnēs, tostarp gan tiesu nolēmumi, gan tiesu prakses apkopojumi. Izzinot tiesu praksi saistībā ar konkrētu normu piemērošanu, noteikti noderēs abas šīs izvēlnes. Tā, piemēram, šajos resursos ir pieejams arī pirms vairākiem gadiem veikts tiesu prakses apkopojums lietās par krāpšanu, kura ietvaros izpētīti 150 krimināllietu materiāli, to skaitā apsūdzībā pēc Krimināllikuma 177.panta.

Otrkārt, judikatūra un tiesu nolēmumi meklējami arī Latvijas tiesu portālā www.tiesas.lv, kur, pēc Tieslietu ministrijas sniegtajām ziņām, ir pieejama gan Augstākās tiesas veidotā judikatūras datubāze (tiesas.lv/e-pakalpojumi/judikatura), gan anonimizētie nolēmumi (tiesas.lv/nolemumi). Tomēr jārēķinās, ka tiesas.lv atlases iespējas ir diezgan ierobežotas, piemēram,  informāciju nevar meklēt pēc konkrētā panta vai daļas, kā arī vispārējo jurisdikciju tiesu nolēmumu elektroniskā datubāze tur sāk tikai veidoties, tādēļ visplašākā izvēle internetā pagaidām ir attiecībā uz judikatūrai piederošiem nolēmumiem.

Savukārt, ja sagadījies, ka ir nepieciešams, piemēram, Augstākās tiesas nolēmums, kas nav atrodams publiskajās datubāzēs, tas pieejams pašā tiesā. Tur paskaidroja, ka  tekošā un iepriekšējā gada Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta nolēmumi ir pieejami Senāta kancelejā, bet attiecīgās tiesu palātas nolēmumi – Krimināllietu tiesu palātas kancelejā. Savukārt iepriekšējo 10 gadu nolēmumi glabājas Augstākās tiesas arhīvā.

Tāpat Augstākajā tiesā informēja, ka šos nolēmumus izsniedz, atsaucoties uz personas iesniegumu. Tajā jānorāda: adresāts; dati par iesniedzēju (t.i., vārds, uzvārds, adrese, telefona numurs un, ja ir, arī e-pasts); ar kura gada nolēmumiem vēlas iepazīties; konkrēti jānoformulē, ar kādiem nolēmumiem vēlas iepazīties. Proti,  jānorāda lietas numurs, izskatīšanas datums vai arī, ja lietas numurs nav zināms, tad krimināllietās minams Krimināllikuma pants.

Iesniegumu var iesniegt gan personīgi Augstākās tiesas Dokumentu pārvaldības nodaļā, gan nosūtot pa pastu – Augstākajai tiesai, Brīvības bulvārī 36, Rīgā, LV-1511.

Šajā procesā gan jārēķinās, ka tiesas nolēmuma sagatavošana un izsniegšana atbilstoši Ministru kabineta 2013.gada 19.februāra noteikumiem Nr.96 „Noteikumi par tiesas sniegtajiem maksas pakalpojumiem” ir maksas pakalpojums. Tomēr, kā skaidroja Augstākajā tiesā, personai pastāv iespēja lūgt atbrīvot no samaksas par nolēmumu izsniegšanu, un tad arī šis lūgums ir jāiekļauj iesniegumā. Šādā gadījumā maksimālais bezmaksas izsniedzamo nolēmumu skaits ir ne vairāk kā desmit.

Ja interesē vēl citu tiesu nolēmumi, arī tajās tie ir pieejami, balstoties uz iesniegumu un saskaņā ar Ministru kabineta noteikto cenrādi, taču sīkāk par visām praktiskajām niansēm ieteicams interesēties jau konkrētajā tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas