E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28350
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Ja kaimiņš neļauj nomainīt logus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2023
Dace

Labdien! Vēlējos uzzināt, vai daudzdzīvokļu īpašnieku biedrībai, īstenojot “Altum” atbalstīto daudzdzīvokļu ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas būvniecību, ir tiesības pilnvarot būvniecības firmu piespiedu kārtā, bez dzīvokļa īpašnieka atļaujas veikt viņa dzīvokļa logu piespiedu nomaiņu no ēkas ārpuses? Konkrētā dzīvokļa īpašnieks to nevēlas un logu maiņai nav piekritis jau energoefektivitātes projekta izstrādes laikā. Ja šāda logu nomaiņa tomēr tiktu veikta no ēkas ārpuses, vai tas nav Civilprocesa un Dzīvokļu īpašnieku likuma normu aizskārums? Vai īpašniekam ir tiesības to apstrīdēt, vēršoties, piemēram, pašvaldības policijā?

A
atbild:
13. janvārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Par daudzdzīvokļu mājas energoefektivitātes pasākumu veikšanu dzīvokļu īpašnieku kopība pieņēma lēmumu atbilstoši Dzīvokļu īpašuma likuma prasībām. Likuma 16. pantā norādīts: “Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šā likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība.”

Tātad arī tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri balsoja “pret”, gan tehniski, gan finansiāli ir saistoši mājas energoefektivitātes pasākumi. Juridiski visiem mājas īpašniekiem būtu jāpiekrīt logu nomaiņai.

Ja kāds nepiekrīt sava dzīvokļa īpašuma logu nomaiņai, ieteiktu vispirms veikt izskaidrojošo darbu no likumdošanas viedokļa. Ja arī tas nelīdz, vienīgā iespēja ir par dzīvokļa īpašnieku kopības lēmuma nepildīšanu ar prasību pret kaimiņu vērsties tiesā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas