E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28345
Lasīšanai: 4 minūtes
6
6

Uzturlīdzekļu apmērs par trim bērniem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2023
Solvita

Labvakar! Es ar bērnu tēvu dzīvoju vienā dzīvoklī, taču katrs savā istabā. Vai es varu noslēgt abpusēju vienošanos par uzturlīdzekļu maksāšanu? Bērna tēvs būtu ar mieru. Kur man jāvēršas, lai tiktu sastādīts šāds līgums, noruna? Neesam precējušies, mums ir trīs bērni. Vēlos dzīvot atsevišķi (ar trim bērniem), bet vajadzēs finansiālu atbalstu, tāpēc šāds jautājums. Kādu summu es varētu prasīt no tēva, ja bērniem ir attiecīgi 4, 8 un 13 gadi? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
18. janvārī, 2023

Uzturēt savus bērnus ir abu vecāku pienākums, tas ir noteikts Civillikuma 177. un 179. pantā. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t. i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Likumā nav noteikts maksimālais uzturlīdzekļu apmērs, tas ir atkarīgs no katra vecāka iespējām un ienākumiem. To arī nav iespējams prognozēt, jo dzīves laikā ienākumi vecākiem var mainīties – ne tikai pieaugt, bet arī samazināties. Mainīgi ir arī izdevumi bērna audzināšanai un izglītībai.

Savukārt minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru nodrošināt bērnam ir pienākums katram no vecākiem, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Ja viens no vecākiem, kuram ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, nenodrošina sava bērna uzturam vismaz valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, tad tam vecākam, kura aprūpē atrodas bērns, ir tiesības uzreiz vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā un saņemt uzturlīdzekļus no fonda atvieglota administratīvā procesa kārtībā (bez tiesas sprieduma vai notariāla akta formā noslēgtas vienošanās). Šajā gadījumā otrs vecāks kļūst par parādnieku pret valsti, un zvērināts tiesu izpildītājs no tā ienākumiem piedzīs valsts samaksātos uzturlīdzekļus.

Uzturlīdzekļu apmērs, kuru izmaksā valsts, ir mazāks par minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Vairāk par to varat lasīt LV portāla publikācijā “Alimenti jeb uzturlīdzekļi 2023. gadā: pieaug minimālais apmērs”.

Tātad, ņemot vērā norādīto bērnu vecumu, minimālo uzturlīdzekļu apmērs 2023. gadā būtu 527,00 eiro mēnesī. Savukārt, ja bērna tēvs nevar samaksāt šo summu vai to nevēlas darīt, uzturlīdzekļi, kurus valsts izmaksā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas starpniecību, 2023. gadā jums būs 365,50 eiro mēnesī.

Vecākiem, kuri nedzīvo kopā, bet ir kopīgs bērns(-i) ir tiesības noslēgt notariālo aktu par uzturlīdzekļiem. Plašāk par to varat lasīt LV portāla rakstā “Vienošanās par uzturlīdzekļiem – notariāls akts vai privāts dokuments. Kāda atšķirība?”. Zvērinātu notāru kontakti ir pieejami šeit.

Detalizētāku informāciju par uzturlīdzekļu apmēru bērniem un to piedziņu varat uzzināt LV portāla veidotā raidījuma “Zini savas tiesības” epizodē “Uzturlīdzekļu bērnam apmērs un to piedziņa”, kas ir pieejama šeit

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas