E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28266
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā aprēķinās vidējo iemaksu algu slimības pabalstam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2023
Vita

Aprēķinot slimības pabalstu, ja vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā vairākus mēnešus neesmu bijusi darba attiecībās, taču esmu saņēmusi atlīdzību par darbspēju zaudēšanu (saistībā ar arodslimību), vai vidējās iemaksās jābūt ierēķinātai atlīdzībai par darbspēju zaudēšanu, vai arī būs piemērojami (tāpat kā, piemēram, bezdarba gadījumā) 40% no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas?

A
atbild:
25. janvārī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Marika Zelčāne, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Slimības pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Slimības pabalstam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās diena ir darbnespējas lapas A pirmā diena.

Ja minētajā 12 kalendāro mēnešu perioda daļā iemaksu alga nav bijusi tāpēc, ka cilvēks nav reģistrēts kā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu veicējs, proti, nav darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, tad vidējo algu par šo perioda daļu slimības pabalstam nosaka 40 procentu apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Arī par periodu, kurā cilvēks nav darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet saņem kādu no VSAA pakalpojumiem (minētajā gadījumā apdrošināšanas atlīdzību par darbspēju zaudējumu), vidējo iemaksu algu nosaka tāpat – 40 procentu apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Aprēķinā tiek ņemta vērā vidējā iemaksu alga valstī, kāda tā ir noteikta kalendāra gadā, kas beidzas gadu pirms tā gada, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (pirmā darbnespējas diena).

Piemēram, ja pirmā saslimšanas diena ir 2023. gada janvārī, vidējā iemaksu alga slimības pabalsta aprēķinam tiks noteikta par periodu no 2021. gada novembra līdz 2022. gada oktobrim. Ja šī perioda daļā nebūsiet darba attiecībās (neatkarīgi no tā, ka saņemsiet atlīdzību par darbspēju zaudējumu), tad, aprēķinot vidējo algu slimības pabalsta apmēra noteikšanai, šajā periodā tiks piemērota valstī noteiktā vidējā alga, proti, 2023. gadā tiks piemēroti 40% no 2021. gadam noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī – 427,01 eiro mēnesī (40% no 1067,51 eiro).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas