E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28187
Lasīšanai: 2 minūtes

Pašvaldības autoceļa uzturēšana ziemā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. decembrī, 2022
Biruta

Dzīvoju pagasta ciematā, kur mitinās aptuveni 800 cilvēku. Ceļu starp mājām ciematā savienoja ielas ar asfalta segumu, ar dotajiem nosaukumiem no to izveidošanas brīža. Šogad, kad uzsniga sniegs, pēkšņi mūsu ielu pagasta pašvaldības pārvaldnieks nosauca par pagalmu. Cits statuss, pagastam iela pie daudzdzīvokļu mājas (3 stāvi, 18 dzīvokļi) nav jātīra. Vai tas ir pareizi?

A
atbild:
28. decembrī, 2022
Sandis Zellis
jurists

Konkrētajā situācijā ir svarīgi noskaidrot, kā īpašumā atrodas attiecīgā teritorija (iela). Ja tā atrodas pašvaldības īpašumā, tā primāri būtu jāuztur pašvaldībai, tomēr jāņem vērā, ka pašvaldība var izdot saistošos noteikumus, nosakot, ka pašvaldības ceļam piegulošās teritorijas īpašniekam (-iem) ir jānodrošina publiskā lietošanā esošās teritorijas (gājēju ietves, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, grāvju, caurteku vai zālāju līdz brauktuves malai) kopšana. Savukārt pašvaldības autoceļš tā piegulošās teritorijas īpašniekam (-iem), protams, nav jāattīra no sniega.

Par attiecīgās teritorijas tiesisko statusu iespējams pārliecināties Valsts zemes dienesta mājaslapas kadastrs.lv sadaļā “Kartes” – “Karšu pārlūks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas