E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28156
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Tirgotāju izvēle brīvajā dabasgāzes tirgū mājsaimniecībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2022
Pēteris

Labdien! Saskaņā ar Enerģētikas likuma grozījumiem no 2023. gada 1. maija likuma pants par publisko tirgotāju zaudēs spēku. Līdz ar to regulēts tarifs vairs nepastāvēs, proti, dabasgāzes cena tiks noteikta, abām pusēm savstarpēji vienojoties. Ko tas nozīmē man kā gāzes patērētājam? Kādu tirgotāju man izvēlēties? Cik tirgotāju Latvijā vispār ir?

A
atbild:
06. janvārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Līdz ar grozījumiem Enerģētikas likumā no 2023. gada 1. maija dabasgāzes tirgus mājsaimniecībām būs pilnībā atvērts. Tādējādi AS “Latvijas gāze” regulētais tarifs mājsaimniecībām (saistītajiem lietotājiem) vairs nepastāvēs, proti, dabasgāzes cena tiks noteikta, abām pusēm – mājsaimniecībai un dabasgāzes tirgotājam – savstarpēji vienojoties. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija vairs neveiks AS “Latvijas gāze” iesniegto dabasgāzes tarifu aprēķina pārbaudi saistītajiem lietotājiem, jo, mainoties tirgus regulējumam, jēdziens “saistītais lietotājs” ar 2023. gada 1. maiju no Enerģētikas likuma tiek izslēgts.

Saskaņā ar veiktajiem grozījumiem Enerģētikas likumā, tas ir papildināts ar jēdzienu “universālais pakalpojums”. Universālais pakalpojums – tās ir garantētas tiesības uz dabasgāzes piegādi noteiktā kvalitātē par viegli un skaidri salīdzināmu un pārskatāmu cenu (1. panta 50.1 punkts – stāsies spēkā 2023. gada 1. maijā). Tādējādi, līdzīgi kā elektroenerģijas apgādē, arī dabasgāzes tirgotājiem pakalpojuma piedāvājumos mājsaimniecību lietotājiem būs jāiekļauj universālā pakalpojuma piedāvājums (107.1 panta trešā daļa – stāsies spēkā 2023. gada 1. maijā).

Ja mājsaimniecības lietotājam nebūs spēkā esoša tirdzniecības līguma ar dabasgāzes tirgotāju par apgādi ar dabasgāzi no 2023. gada 1. maija, dabasgāzes piegādi šim galalietotājam nodrošinās pašreizējais tirgotājs saskaņā ar universālā pakalpojuma nosacījumiem.

Pēc LV portāla rīcībā esošās informācijas patlaban mājsaimniecībām dabasgāzi tirgo vien “Latvijas gāze” un “Latvenergo”. Piedalīties brīvajā dabasgāzes tirgū mājsaimniecībām pašlaik izvērtē kompānija “Elenger”.

Vairāk par dabasgāzes brīvo tirgu varat lasīt LV portāla publikācijā “Kā darbosies dabasgāzes brīvais tirgus mājsaimniecībām”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas