E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2814
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Gāzes pistoles nēsāšanas noteikumi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2013
Ugis Svilans

Labdien! Vēlētos iegādāties gāzes pistoli, bet netieku skaidrībā par: 1.gāzes pistoles nēsāšanas likumiem, kādās vietās to aizliegts ienest, 2.par atbildību, kāda ir nāsājot gāzes pistoli alkohola vai narkotisko vielu ietekmē, 3.kāda draud kriminālatbildība, pārkāpjot nēsāšanas un glabāšanas noteikumus?

A
atbild:
10. septembrī, 2013
Laura Platace
LV portāls

Gāzes pistoles iegādāšanos, reģistrēšanu, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, nēsāšanu, izmantošanu un realizēšanu nosaka Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums

1. Fiziskajai personai ir aizliegts ar ieročiem, munīciju un speciālajiem līdzekļiem apmeklēt sabiedrībai pieejamus svētku, piemiņas, izklaides, sporta vai atpūtas pasākumus publiskā vietā, izņemot gadījumu, kad to atļāvis pasākuma organizators (likuma 22.panta 12.daļa). Tas attiecas arī uz gāzes pistoli. 

2. Aizliegts iegādāties, nēsāt, pārvadāt, izmantot un pielietot šaujamieročus, lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, kā arī gāzes pistoles (revolverus) alkohola ietekmē, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, kā arī narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē (likuma 22.panta 13.daļa). 

3. Krimināllikuma 234.pants noteic sodu par gāzes pistoļu (revolveru) un to munīcijas neatļautu izgatavošanu un pielietošanu. 

  1. Par gāzes pistoles (revolvera) vai tai paredzētas ar kairinošas vai paralizējošas iedarbības vielām pildītas munīcijas izgatavošanu bez attiecīgas atļaujas - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. 
  2. Par gāzes pistoles (revolvera) pielietošanas vai izmantošanas nosacījumu vai kārtības pārkāpšanu, ja ar to radīts ievērojams mantisks zaudējums vai izraisītas smagas sekas, - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. 

Šā gada 1.oktobrī stāsies spēkā grozījumi Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā, kas paredz stingrākas prasības ieroču atļauju saņemšanai un ieroču nēsāšanai, tostarp tas attiecas uz gāzes pistolēm. Taču grozījumi neattiecas uz Jūsu uzdotajiem jautājumiem. Par grozījumiem sīkāk varat lasīt skaidrojumā „Šaujamieroču īpašniekiem no 1.oktobra stingrākas prasības”.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas