E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28127
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Seksuāla rakstura darbības ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2022
Artis

Labdien! Ja 17 gadu vecs puisis iesaistās dzimumaktā ar 15 gadu vecu meiteni (ar abpusēju piekrišanu), vai var būt problēmas ar likumu?

A
atbild:
10. janvārī, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Krimināllikuma 159. pantu par dzimumaktu, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli, vai par dzimumaktu pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo (izvarošana), soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no četriem līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Seksuālās vardarbības nozieguma kvalifikācija ir paredzēta Krimināllikuma 160. pantā.

Krimināllikuma 161. pants paredz seksuāla rakstura darbības ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, proti, par dzimumakta, anāla vai orāla akta izdarīšanu vai dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā vai citādas seksuāla rakstura darbības izdarīšanu fiziskā saskarē ar cietušā ķermeni, ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu un to izdarījusi pilngadīga persona, iestājas kriminālatbildība un personu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem. Līdz ar to kriminālatbildība iestātos tad, ja persona ir jaunāka par sešpadsmit gadiem vai dzimumattiecības notiktu pret viņas gribu.

Saskaņā ar Civillikuma 177. panta pirmo un otro daļu līdz pilngadības sasniegšanai (219. p.) bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Bērna uzraudzība nozīmē rūpes par bērna paša drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu.

Ja nepilngadīga persona vēlas veidot ģimeni, saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 3. panta pirmo daļu bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, izņemot tās personas, kuras saskaņā ar likumu izsludinātas par pilngadīgām vai stājušās laulībā pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Saskaņā ar Civillikuma 32. pantu aizliegta laulība pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, izņemot 33. pantā paredzēto gadījumu. Saskaņā ar šī likuma 33. pantu izņēmuma gadījumā ar vecāku vai aizbildņu piekrišanu laulībā var doties persona, kas sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, ja laulība tiek noslēgta ar pilngadīgu personu. Ja vecāki vai aizbildņi bez svarīga iemesla liedzas dot atļauju, tad to var dot bāriņtiesa pēc tās vietas, kur dzīvo vecāki vai iecelti aizbildņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas