E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28120
Lasīšanai: 2 minūtes

Ceļa statuss

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2022
Elina

Vai pašvaldība bez īpašnieka atļaujas var mainīt ceļa statusu uz privātu kāda cita īpašnieka labā, to nesaskaņojot?

A
atbild:
23. decembrī, 2022
Rīgas dome
Kaspars Līcītis, Zīmola un komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 14. panta deleģējumam pašvaldība izstrādā teritorijas plānojumu, kurā nosaka zemes izmantošanas un apbūves kārtību, un saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” nosaka esošo un plānoto ielu sarkanās līnijas.

Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 34 “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” 78. punkts nosaka, ka ielas var būt valsts, pašvaldības vai privātā īpašumā.

Vispārīgā gadījumā Rīgas valstspilsētā piekļūšana īpašumam tiek īstenota, nosakot ielu sarkanās līnijas teritorijas plānošanas dokumentos – teritorijas plānojumā, lokālplānojumā vai detālplānojumā – vai nodibinot ceļa servitūtu Civillikumā paredzētajā kārtībā.

Piekļūšanas noteikumi noteikti Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 34 “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” 2.7. nodaļā. Saistošie noteikumi nosaka, ka būvi vai zemesgabalu drīkst ierīkot vai izmantot tikai tad, ja pie zemesgabala, kur nodomāts izvietot minēto būvi vai kur būve atrodas, ir nodrošināta piekļūšana, ja:

  • zemesgabals robežojas ar izbūvētu vai teritorijas plānojumā paredzētu C, D vai E kategorijas ielu vai gājēju ielu ar ierobežotu transporta kustību;
  • zemesgabals robežojas ar izbūvētu vai teritorijas plānojumā paredzētu piebraucamo ceļu, kas savieno zemesgabalu ar C, D vai E kategorijas ielu vai gājēju ielu ar ierobežotu transporta kustību;
  • zemesgabals robežojas ar izbūvētu vai teritorijas plānojumā paredzētu B vai C kategorijas ielas vietējās kustības joslu, kas nodrošina piekļūšanu pie B vai C kategorijas ielai piegulošajiem zemesgabaliem.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 69 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas