E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28116
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2022
Kristīna

Labdien!

Vai tiesu izpildītājam vai parādu piedzinējam ir tiesības nostiprināt hipotēku parādniekam piederoša nekustamā īpašuma zemesgrāmatā bez parādnieka piekrišanas vai cita dokumenta, kas apstiprina hipotēkas došanu?

A
atbild:
04. janvārī, 2023

Tiesu izpildītājs izpildu lietas ietvaros, vēršot piedziņu uz parādniekam piederošu nekustamo īpašumu, reģistrē piedziņas atzīmi zemesgrāmatā. Ar brīdi, kad zemesgrāmatā ir reģistrēta piedziņas atzīme uz nekustamo īpašumu, parādniekam nav tiesību atsavināt nekustamo īpašumu.

Šo kārtību nosaka Civilprocesa likuma 600. panta nosacījumi:

“(1) Ja piedzinējs lūdz vērst piedziņu uz nekustamo īpašumu, tiesu izpildītājs nosūta parādniekam paziņojumu un uzaicina viņu nokārtot parādu, kā arī sniegt informāciju par to, vai parādnieks ir reģistrēts pievienotās vērtības nodokļa maksātājs un vai, pārdodot izsolē viņa nekustamo īpašumu, izsoles cena apliekama ar pievienotās vērtības nodokli un kāda ir šīs cenas apliekamā vērtība.

(2) Tiesu izpildītājs iesniedz rajona (pilsētas) tiesai nostiprinājuma lūgumu par piedziņas atzīmes ierakstīšanu. Šīs atzīmes sekas norādītas Civillikuma 1077. panta pirmajā daļā, 1081. un 1305. pantā, kā arī Zemesgrāmatu likuma 46. pantā.

(3) Tiesu izpildītājs atbilstoši attiecīgā zemesgrāmatas nodalījuma norakstam nosūta paziņojumu nekustamā īpašuma īpašniekam, apbūves tiesīgajiem, nekustamā īpašuma kopīpašniekiem, izņemot tādas dzīvojamās mājas kopīpašniekiem, kura nav sadalīta dzīvokļu īpašumos, kā arī visiem hipotekārajiem kreditoriem, tai skaitā personām, kuru labā ierakstīta ķīlas tiesības vai aizlieguma atzīme, norādot:

1) kuras personas prasījuma apmierināšanai tiek vērsta piedziņa uz nekustamo īpašumu;

2) cik liela ir parāda summa un vai parāds nodrošināts ar hipotēku uz attiecīgo nekustamo īpašumu.

(4) Šā panta trešajā daļā minētajā paziņojumā tiesu izpildītājs pieprasa, lai hipotekārie kreditori tiesu izpildītāja noteiktajā termiņā, kas nav mazāks par 10 dienām, iesniedz ziņas par atlikušā hipotekārā parāda apmēru.

(5) Tiesu izpildītājs pieprasa no pašvaldības ziņas par nekustamā īpašuma nodokļu parādu un uzaicina pašvaldību iesniegt lēmumu par nodokļu parāda piedziņu, ja tāds ir.”

Piedzinējs (kreditors) bez īpašnieka piekrišanas uz nekustamo īpašumu var nostiprināt hipotēku.

Civillikuma 1307. pants nosaka, ka tiesas spriedums, ar ko no parādnieka piespriesta noteikta naudas summa vai kāds cits naudā novērtējams izpildījums, noder par pamatu hipotēkas iegūšanai, ievedot spriedumu zemesgrāmatās.

Civilprocesa likuma 602. panta pirmā daļa nosaka, ka piedzinējam, neatkarīgi no piedziņas vēršanas uz nekustamo īpašumu, ir tiesības prasīt, lai viņam zemesgrāmatā nostiprina hipotēku piedzenamās summas apmērā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas