E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28056
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
9
1
9

Ar kādām izmaksām jārēķinās, iegādājoties dzīvokli

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2022
Laura

Labdien! Vēlos iegādāties dzīvokli 40 000 eiro vērtībā. Ar kādām papildu izmaksām man ir jārēķinās? Kā notiek visu skaitītāju un komunikāciju pārslēgšana uz mana vārda ? Piemēram, ūdens skaitītājs, gāzes pievads. Vai pakalpojumu sniedzējs redz, ka mainās īpašnieks? Vai arī šajā ziņā ir kādas papildu izmaksas, kas man sākumā ir jāparedz?

A
atbild:
11. decembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Tātad, lai nopirktu īpašumu, tam ir jābūt ierakstītam zemesgrāmatā.

Lai iegādātos īpašumu, ir jānoslēdz pirkuma–pārdevuma līgums, kuru var rakstīt privāti vai pie zvērināta notāra.

Pirkuma līguma sastādīšanas izmaksas ietekmē pušu noteiktā pirkuma maksa. Zvērināta notāra amata atlīdzība par līguma sastādīšanu saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” 6. punktu ir 0,5% no darījuma summas, bet ne mazāk kā 80 eiro.

Zemesgrāmatā ir jāiesniedz nostiprinājuma lūgums par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā. Nostiprinājuma lūgumu nekustamā īpašuma savienošanai var aizpildīt pats. Nostiprinājuma lūgumu formas ir pieejamas vietnē šeit. Nostiprinājuma lūgumu var rakstīt arī zvērināts notārs.

Jūsu paraksts uz nostiprinājuma lūguma būs jāapliecina zvērinātam notāram, kā to nosaka Zemesgrāmatu likuma 60. pants: “Privātpersonu parakstiem uz iesniedzamiem nostiprinājuma lūgumiem jābūt notāra vai bāriņtiesas apliecinātiem. Apliecinot parakstu, pārbauda šo personu rīcībspēju un pilnvarnieka vai pārstāvja pilnvaru apjomu.”

Ministru kabineta noteikumu Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 5. punktā noteikts, ka par īpašuma atsavināšanu uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram valsts nodeva noteikta 1,5% no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), ja īpašuma tiesības iegūst fiziska persona, bet ne vairāk kā 50 000 eiro.

Lai īpašumu ierakstītu zemesgrāmatā, ir jāmaksā arī kancelejas nodeva. Vairāk par nodevām varat lasīt šeit.

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants noteic, ka jaunajam dzīvokļa īpašniekam ir pienākums iesniegt dzīvokļa īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu dzīvojamās mājas pārvaldniekam vai personai, kura atbilstoši pārvaldīšanas līguma noteikumiem kārto mājas lietu. Līdz ar to, piemēram, ūdens skaitītāja rādījumus no īpašuma iegūšanas dienas nodosiet ik mēnesi mājas pārvaldniekam, kā arī pārvaldnieks aprēķinās maksu par atkritumu savākšanu un izvešanu.

Par lietotāju maiņu gazificētā objektā akciju sabiedrība “Gaso” savā mājaslapā skaidro:

  • nekustamā īpašuma (gazificētā objekta) bijušajam īpašniekam/lietotājam un jaunajam īpašniekam/lietotājam jāfiksē gāzes skaitītāja faktiskais rādījums;
  • nekustamā īpašuma nodošanas un pieņemšanas brīdī abām pusēm jāaizpilda un jāparaksta komercuzskaites rādījuma fiksācijas akts;
  • bijušais īpašnieks/lietotājs rādījuma fiksācijas aktu iesniedz savam tirgotājam gāzes tirdzniecības līguma izbeigšanai un norēķina saņemšanai par pakalpojumiem;
  • jaunajam īpašniekam/lietotājam ar rādījuma fiksācijas aktu ir jānoslēdz gāzes tirdzniecības līgums ar savu izvēlēto tirgotāju.

Savukārt akciju sabiedrība “Sadales tīkls” savā mājaslapā informē: ja īpašumā notiek lietotāju maiņa, bet iepriekšējais īpašnieks vēl nav pārtraucis līgumu ar elektrības tirgotāju un elektrība joprojām ir pieslēgta, tad jums atliek tikai vienoties ar tirgotāju par jaunu līgumu. Elektrības tirgotājs pats informēs “Sadales tīklu” par lietotāja maiņu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas