E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28054
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ceļa izdevumi, nogādājot bērnu pie vecāka saskarsmes realizēšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2022
Aleksa

Tēvs, kurš maksā uzturlīdzekļus, apgādā bērnu. Vai ir likums, kas nosaka, ka tēvam katru reizi ir jānogādā bērns turp un atpakaļ? Tiesas nolēmumā bija norādīts, ka bērns pie tēva var palikt katru otro nedēļu un tikai noteiktu laiku. Sazinoties ar juristu, viņš pateica, ka “tev katru reizi ir jānogādā bērns turp un atpakaļ”. Ko tādu es pirmo reizi dzirdu! Zinu, ka vairums šķirto vecāku dala ceļa izmaksas. Aizbraukt pakaļ bērnam un aiziet atpakaļ ir 1 h 20 min. Tas nozīmē, ka lielākā daļa laika tiek pavadīts, ar bērnu sēžot mašīnā.

A
atbild:
13. februārī, 2023
Ilona Barkovska
juriste

Civillikuma 181. panta pirmā daļa nosaka, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Šā panta otrā daļa nosaka, ka katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Ja tiesas spriedumā nav detalizēti atrunāts, kurš no vecākiem nogādā bērnu pie otra vecāka saskarsmes realizēšanai un atpakaļ, tad par šo jautājumu vecāki var savstarpēji vienoties (mutiski vai rakstveidā), obligāti ņemot vērā bērna intereses.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas