E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27930
Lasīšanai: 2 minūtes

Bērna vecuma interpretācija papildatvaļinājuma par bērniem piešķiršanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2022
Ilze

Labdien! Man ir trīs bērni – 15, 12 un 4 gadi. Vai brīdī, kad vecākajam bērnam palika 15 gadu, man vairs nav tiesību uz trīs dienu papildatvaļinājumu un tagad pienākas tikai viena diena?

A
atbild:
24. novembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 151. pantā par bērniem piešķiramo papildatvaļinājuma dienu skaits ir saistīts ar bērnu skaitu, vecumu un invaliditātes statusu:

  • vismaz 1 diena –, ja ir 1 bērns vai 2 bērni līdz 14 gadiem;
  • 3 dienas –, ja ir 3 bērni un vairāk bērnu līdz 16 gadiem vai bērns invalīds līdz 18 gadiem.

Tādējādi jūsu gadījumā tiesības uz papildatvaļinājumu par trim bērniem vismaz trīs dienu apmērā jums saglabāsies, līdz vecākajam bērnam paliks pilni 17 gadi, proti, visu gadu, kamēr bērnam vēl ir 16 gadi. Savukārt, kad vecākais bērns kļūs 17 gadu vecs, papildatvaļinājuma dienu skaits būs vismaz viena diena atbilstoši Darba likuma 151. panta pirmās daļas 3. punkta regulējumam darbiniekam, kura aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, – ne mazāk par vienu darba dienu.

Der atcerēties, ka vecākam ir tiesības izmantot papildatvaļinājuma dienas pēc savas izvēles un atšķirībā no ikgadējā atvaļinājuma papildatvaļinājuma dienas ir skaitāmas darba dienās, nevis kalendāra dienās.

Vēl jāpiebilst, ka Darba likuma 151. pantā noteiktās abu vecāku tiesības uz minimālo papildatvaļinājuma dienu skaitu, ņemot vērā bērnu skaitu un citus sociālos apstākļus, darba devējs ir tiesīgs padarīt labvēlīgākas, piemēram, nosakot ilgāku papildatvaļinājuma termiņu (lielāku dienu skaitu) vai palielinot bērnu vecumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas