E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27909
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Vai var vienpusēji atcelt dāvinājumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2022
Diāna

Labdien! Pirms vairāk nekā sešiem gadiem vecāmāte man un māsīcai dāvinājumā norakstīja māju (uz pusēm). Tagad vecāmāte izlēmusi atsaukt dāvinājumu un visu norakstīt tikai manai māsīcai. Es no savām dzimtajām mājām negrasos atteikties, kaut arī man ir sava māja. Vai viņa var to izdarīt? Vai var atcelt dāvinājumu bez manas piekrišanas? Zemesgrāmatā esmu minēta kā viena no īpašniecēm.

A
atbild:
30. novembrī, 2022

Jānorāda, ka dāvinājums ir divpusējs darījums un likums neparedz iespēju vienpersoniski atcelt dāvinājumu, izņemot Civillikuma 1919. pantā noteikto, ka dāvinājumu var atsaukt rupjas apdāvinātā nepateicības dēļ (ja dāvinājums nav bijis atlīdzības nozīmē kā pateicība par kādu pakalpojumu).

Par apdāvinātā nepateicību jāatzīst dāvinātāja rupji apvainojumi vārdos vai darbos, viņam tīši nodarīts svarīgs mantisks zaudējums vai viņa dzīvības apdraudējums, kā arī viņa atstāšana bezpalīdzības stāvoklī, ja bijis iespējams palīdzēt.

Tomēr arī šādā gadījumā dāvinātājam ir jāceļ prasība tiesā un jāpierāda apdāvinātā rupja nepateicība, un attiecīgi tiesas kompetencē būs lemt par to, vai pastāv pamats dāvinājuma atcelšanai.

Vairāk par dāvinājuma līgumu varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas