E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27905
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība

Pacientam ir tiesības saņemt atlīdzību par viņa dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2022
Inga

abdien! Cilvēks 10 dienas ārstējās slimnīcā. Kritiena rezultātā gūti smagi sasitumi. Slimnīcā tika veikts ribu rentgens, kā rezultātā netika konstatēti lūzumi. Fakts, ka cilvēks 10 dienas mocījās sāpēs plecā, netika pietiekami ņemts vērā, tikai dotas pretsāpju zāles. Mēnesi pēc izrakstīšanas magnētiskajā rezonansē tika konstatēts atslēgas kaula lūzums un pleca dislokācija. Vai ir iespēja saukt pie atbildības konkrēto slimnīcu?

A
atbild:
09. decembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Pēc 2013. gada 25. oktobra ir radīts īpašs administratīvi tiesisks mehānisms jeb pacientu tiesību aizsardzības līdzeklis, proti, Ārstniecības riska fonds.

Ārstniecības riska fonda vispārējie principi ir noteikti Pacientu tiesību likuma 17. pantā, bet tā darbību reglamentē Ministru kabineta 2013. gada 5. novembra noteikumi Nr. 1268 “Ārstniecības riska fonda darbības noteikumi”.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 1268 “Ārstniecības riska fonda darbības noteikumi” paredz kārtību, kādā no Ārstniecības riska fonda pieprasa atlīdzību par pacienta dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu, kā arī atlīdzību par ārstniecības izdevumiem, tai skaitā kārtību, kādā novērtē pacientam radītā kaitējuma apmēru, pieņem lēmumu par atlīdzības izmaksu un izmaksā atlīdzību no Ārstniecības riska fonda.

Pacients, kurš saskaņā ar Pacientu tiesību likuma 16. panta pirmo daļu ir tiesīgs prasīt atlīdzību no Ārstniecības riska fonda, ievērojot Pacientu tiesību likuma 16. panta piektajā daļā paredzētos atlīdzības prasījuma termiņus, aizpilda un iesniedz Veselības inspekcijā atlīdzības prasījuma iesniegumu atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumam.

Lai pacients pieprasītu atlīdzību no Ārstniecības riska fonda, viņam ar iesniegumu jāvēršas Veselības inspekcijā (Klijānu iela 7, LV-1012). Iesniegumu var iesniegt klātienē, nosūtīt pa pastu vai iesniegt elektroniski uz e-pasta adresi vi@vi.gov.lv, ja tas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu.

Par iesnieguma saturu un kārtību, kā arī dokumentiem, kas pievienojami iesniegumam, var iepazīties Veselības inspekcijas tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas