E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27904
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Darba likums nosaka darbinieka īslaicīgu prombūtni

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2022
Viktorija

Meita nokļuva slimnīcā. Esmu strādājoša vecmāmiņa, ārstam prasīju atvērt B lapu (zīdaiņa dēļ). Bērna tēvs pašreiz nav Latvijā. Ārsts piekrita to izsniegt, bet, kad lūdzu atvērt darbnespējas lapu, izrādījās, ka to nevar izdarīt, jo tas ir sarežģīti. Kad sarakstāmies vai sazvanāmies, ārsts sola visu nokārtot, lai neuztraucos, man būs darbnespējas lapa. Kā man rīkoties un ko teikt darba devējam?

A
atbild:
09. decembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 11. panta otrās daļas 5. punktu darbnespējas lapu līdz 14 gadu veca slima bērna kopšanai izsniedz arī personai, kura audzina bērnu, tai skaitā tas var būt arī  vecvecāks, ja minētā persona saistībā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus.

Gadījumā, ja ģimenes ārsts atsaka darbnespējas lapas izsniegšanu vai aizbildinās ar sarežģījumiem to izsniegt bērna vecvecākam, aicinu atkārtoti sazināties ar ārstu un šo situāciju pārrunāt (norādot uz likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” paredzētajām tiesībām).

Darbnespējas lapas atteikuma gadījumā persona var vērsties Veselības inspekcijā ar iesniegumu.

Vienlaikus jāņem vērā, ka ģimenes ārsts ir atbildīgs par to, lai darbnespējas lapas tiktu izsniegtas pamatoti, un šaubu gadījumā var sazināties ar bērna vecākiem.

Atbilstoši Darba likuma 147. panta trešajai un ceturtajai daļai darbiniekam, kura aprūpē ir bērns līdz 18 gadu vecumam, ir tiesības uz īslaicīgu prombūtni bērna saslimšanas vai nelaimes gadījumā, kā arī, lai piedalītos bērna veselības pārbaudē, ja šādu pārbaudi nav iespējams veikt ārpus darba laika.

Par īslaicīgu prombūtni darbinieks savlaicīgi paziņo darba devējam. Īslaicīga prombūtne nevar būt par pamatu darba devēja tiesībām uzteikt darba līgumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas