E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27896
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Par pirmskrīzes kredītu dzēšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2022
Aija

2007. gadā tika paņemts kredīts bankā, lai iegādātos vienīgo īpašumu. Aizņēmēji bija 3 cilvēki (saistībā ar to, ka mana darba alga neatbilda kredīta summai). Sakarā ar krīzi biju spiesta pārtraukt maksājumus. Īpašums tika pārdots izsolē. Es biju galvenais kredīta ņēmējs. Tiesu izpildītājs mani informēja par atlikušo summu, kas jāsamaksā. Citi aizņēmēji par to netika informēti. Diemžēl man nebija līdzekļu, lai samaksātu atlikušo summu. 2022. gada 4. jūlijā man kredīts tika dzēsts, jo atbildu visiem noteikumiem par krīzes laikā ņemtajiem kredītiem. Vai pēc 15 gadiem banka var visu summu uzlikt maksāt kādam no atlikušajiem aizņēmējiem, kurus iepriekšējos gados ne banka, ne tiesu izpildītājs nebija brīdinājuši? Kas to izlemj? Vai to dara tiesu izpildītājs? Vai šajā gadījumā ir spēkā 10 gadu noilgums? Paldies par atbildi!

A
atbild:
06. decembrī, 2022

2020. gada 4. augustā stājās spēkā grozījumi Kredītiestāžu likumā, kuri piešķir kreditoram tiesības vienpusēji līdz 2022. gada 31. decembrim dzēst pirmskrīzes kredītu saistības pilnā vai daļējā apmērā fiziskajām personām.

Kredītiestāžu likuma pārejas noteikumu 88. pants paredz vairākus kritērijus līgumiem, kuriem var piemērot saistību dzēšanu:

  • kredīta līgums slēgts ar fizisko personu;
  • fiziskā persona (attiecībā uz aizdevēju) nav un nav bijusi ar uzņēmumu saistīta persona likuma “Par nodokļiem un nodevām” izpratnē;
  • saistības nodibinātas ar kredītlīgumu, kas noslēgts un stājies spēkā līdz 2008. gada 31. decembrim;
  • saistību atmaksa bija nodrošināta ar ķīlu – nekustamā īpašuma hipotēku;
  • parādnieks vai ķīlas devējs sakarā ar parādsaistībām pret kreditoru ir zaudējis īpašumtiesības uz ieķīlāto nekustamo īpašumu (ķīla jau ir realizēta, bet tā nav pilnībā segusi saistības) līdz 2018. gada 31. decembrim;
  • dienā, kad kredīts tiek dzēsts, kreditora grāmatvedības uzskaitē tas tiek atspoguļots kā norakstīts aktīvs;
  • attiecīgajai fiziskajai personai nav uzsākts maksātnespējas process.

Minētās kreditora tiesības attiecas arī uz galvojuma saistībām, ja galvojums sniegts par attiecīgajām saistībām.

Tā kā katrs pirmskrīzes saistību dzēšanas gadījums tiek izvērtēts individuāli (piemēram, vai saistības tiek dzēstas pilnībā vai daļēji), tad, lai noskaidrotu, vai konkrētās saistības ir dzēstas arī pārējiem līdzaizņēmējiem, tas ir jāuzzina attiecīgajā kredītiestādē.

Attiecībā uz noilgumu – kreditoram ir pienākums informēt parādniekus par parādsaistībām, pretējā gadījumā var iestāties noilgums. Turklāt saskaņā ar Komerclikuma 406. pantu no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas