E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27875
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par testamenta nolasīšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2022
Inguna

Labdien! Ja es dzīvoju ārzemēs un uz mana vārda ir sastādīts testaments, vai man ir jāmaksā, lai to saņemtu?

A
atbild:
30. novembrī, 2022

Pastāv divu veidu testamentu formas – publiska un privāta. Privātu testamentu pašrocīgi sastāda mantojuma atstājējs, kurš to var nodot glabāšanā notāram vai, piemēram, mantiniekam vai kādai uzticības personai. Šādā gadījumā grūti komentēt, kā ir rīkojies mantojuma atstājējs, kur testamentu ir noglabājis un kā to var saņemt (varbūt mantojuma atstājējs jums to var nodot glabāšanai, un jūs pēc viņa nāves to varēsiet iesniegt zvērinātam notāram, atklājot mantojuma lietu).

Savukārt publisku testamentu taisa pie zvērināta notāra vai bāriņtiesā. Publiskais testaments pēc tā apliecināšanas vai nodošanas glabājumā ir pieejams testamentu reģistrā, no kura mirušā piederīgie, vēršoties Latvijas Zvērinātu notāru padomē, var saņemt ziņas par sastādītajiem testamentiem – uzzināt, vai mirušais ir sastādījis testamentu.

Šis pakalpojums pieejams, sazinoties ar Latvijas Zvērinātu notāru padomes biroju, izmantojot e-adresi, tālr. nr. +371 24202100 vai e-pastu info@latvijasnotars.lv

Informācijas pieprasīšana no Testamentu reģistra ir maksas pakalpojums.

Šeit varat lasīt par informācijas pieprasīšanas kārtību un izmaksām Latvijas Zvērinātu notāru padomē.

Zvērināts notārs, kurš uzsācis mantojuma lietu un kuram ir iesniegts testaments, izsludina mantojuma atklāšanos un testamenta (pēdējās gribas rīkojuma) nolasīšanas dienu. Tas nozīmē, ka testamenta nolasīšana notiks pēc mantojuma lietas atklāšanās, un zvērināts notārs par to informē visus mantošanas iesniegumā un testamentā norādītos mantiniekus, nosūtot tiem paziņojumus. Paziņojumus nosūta uz tām mantinieku adresēm, kuras ir norādītas mantošanas iesniegumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas