E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27846
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Ar kādām izmaksām jārēķinās, pērkot māju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2022
Edžus

Interesē nopirkt īpašumu ar māju, kas pieder novada pašvaldībai. Kā jārīkojas, ja vēlamies to nopirkt? Māja nav ierakstīta zemesgrāmatā. Ar kādām izmaksām jārēķinās? Ir plānots ņemt kredītu.

A
atbild:
14. novembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Tātad, lai nopirktu īpašumu, tam ir jābūt ierakstītam zemesgrāmatā. Lai iegādātos īpašumu no pašvaldības, jums ir jāvēršas konkrētajā pašvaldībā.

Lai iegādātos īpašumu, ir jānoslēdz pirkuma–pārdevuma līgums, kuru var rakstīt privāti, vai to var darīt zvērināts notārs.

Pirkuma līguma sastādīšanas izmaksas ietekmē pušu noteiktā pirkuma maksa. Zvērināta notāra amata atlīdzība par līguma sastādīšanu saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” 6. punktu ir 0,5% no darījuma summas, bet ne mazāk kā 80 eiro.

Zemesgrāmatā ir jāiesniedz nostiprinājuma lūgums par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā. Nostiprinājuma lūgumu nekustamā īpašuma savienošanai var aizpildīt pats. Nostiprinājuma lūgumu formas ir pieejamas vietnē šeit. Nostiprinājuma lūgumu var rakstīt arī zvērināts notārs.

Jūsu paraksts uz nostiprinājuma lūguma būs jāapliecina zvērinātam notāram, kā to nosaka Zemesgrāmatu likuma 60. pants: “Privātpersonu parakstiem uz iesniedzamiem nostiprinājuma lūgumiem jābūt notāra vai bāriņtiesas apliecinātiem. Apliecinot parakstu, pārbauda šo personu rīcībspēju un pilnvarnieka vai pārstāvja pilnvaru apjomu.”

Ministru kabineta noteikumu Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 5. punktā noteikts, ka par īpašuma atsavināšanu uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram valsts nodeva noteikta 1,5% no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), ja īpašuma tiesības iegūst fiziska persona, bet ne vairāk kā 50 000 eiro.

Lai īpašumu ierakstītu zemesgrāmatā, ir jāmaksā arī kancelejas nodeva. Vairāk par nodevām varat lasīt šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas