E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27702
Lasīšanai: 4 minūtes

Privātpersonai savs īpašums ir jāuztur patstāvīgi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2022
Marts

Vai pašvaldība drīkst piedalīties gājēju celiņa rekonstrukcijas finansēšanā, ja celiņš atrodas uz privātas (daudzdzīvokļu mājai piederošas) zemes?

A
atbild:
22. novembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Likums “Par pašvaldības budžetiem nosaka pašvaldību budžetu izstrādes un izpildes kārtību. Tas paredz republikas pilsētu un novadu pašvaldību patstāvīgo budžetu veidošanas nosacījumus. Atbilstoši likuma 7. pantam pašvaldības savus budžetus izstrādā, apstiprina un izpilda patstāvīgi, ievērojot likumu “Par budžetu un finanšu vadību” un “Par pašvaldībām”, kā arī citus likumus un Ministru kabineta noteikumus. Valsts pārvaldes institūcijas nedrīkst iejaukties pašvaldību budžetu izstrādāšanā un izpildē, ja tas nav paredzēts likumā.

Likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 2. punkts paredz vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām, kas ir gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību: ielu, ceļu un laukumu būvniecību, rekonstruēšanu un uzturēšanu; ielu, laukumu un citu publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošanu; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošanu un uzturēšanu; atkritumu savākšanas un izvešanas kontroli; pretplūdu pasākumus; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošanu un uzturēšanu.

Atbilstoši minētā likuma 7. panta otrajai daļai šī likuma 15. pantā paredzēto autonomo funkciju izpilde tiek finansēta no attiecīgās pašvaldības budžeta, ja likumā nav noteikts citādi. Tostarp likuma “Par autoceļiem” 12. panta 2. punkts paredz, ka pašvaldību ceļu un ielu pārvaldīšana, uzturēšana, projektēšana, renovācija, rekonstrukcija un būvniecība tiek finansēta no pašvaldību un valsts līdzekļiem.

Attiecībā uz celiņiem, kas atrodas uz privātas zemes, saskaņā ar Publisko personu finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 10. panta pirmo un trešo daļu pašvaldība kā publiska persona, izņemot likumos vai Ministru kabineta noteikumos īpaši paredzētus gadījumus, nedrīkst dāvināt (ziedot) finanšu līdzekļus un mantu. Pamatojoties uz likuma 10. panta trešo daļu, dāvinājums (ziedojums) šī likuma izpratnē ir publiskas personas vai kapitālsabiedrības finanšu līdzekļu vai mantas bezatlīdzības nodošana privātpersonas vai citas kapitālsabiedrības īpašumā, kā arī kapitālsabiedrības finanšu līdzekļu vai mantas bezatlīdzības nodošana publiskas personas īpašumā.

Ievērojot iepriekš minēto un ņemot vērā normatīvajos aktos noteikto, pašvaldība savas ielas un ceļus uztur pašvaldībai pieejamo finanšu līdzekļu ietvaros un veic ceļu rekonstrukciju atbilstoši pašvaldības prioritātēm un attīstības politikas dokumentos noteiktajam. Savukārt pašvaldības finanšu līdzekļu ieguldīšana privātpersonu īpašumā esoša ceļa rekonstruēšanā nav pieļaujama, jo atbilstoši normatīvajos aktos minētajam privātpersonas savu īpašumu, tostarp īpašumā esošo ceļu, uztur patstāvīgi – ar savu finansējumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas