E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27615
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Parādniekam saglabājamie naudas līdzekļi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2022
Raitis

Sveiki! Tiesu izpildītāja man atstājusi 500 eiro iztikai un pārējo ietur. Mana alga ir 1000 eiro “uz rokas”, un apgādībā ir divi nepilngadīgi bērni. Parāds ir 2200 eiro no kredītu kompānijas par mašīnas kredītu, nevis uzturlīdzekļiem. Tiek piedzīti 30% no darba algas un pārējais no konta. Vēlējos uzzināt, vai ir korekti vēl ņemt nost no konta līdzekļus, jo, lasot likumu, būtu jānoņem tikai 30% no darba algas? Paldies par atbildi!

A
atbild:
21. martā, 2023

Sniegtā informācija liecina, ka piedziņa tiek vērsta ne tikai uz parādnieka darba samaksu (Civilprocesa likuma 594. pants), bet arī naudas līdzekļiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem (Civilprocesa likuma 599.1 pants). Piedziņas vēršana uz parādnieka darba samaksu, tai pielīdzinātajiem maksājumiem un noguldījumiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem ir divi dažādi piespiedu izpildes līdzekļi, kurus tiesu izpildītājs ir tiesīgs piemērot piedziņas procesā (skatīt Civilprocesa likuma 557. panta 2. punktu). Par to, kādi piespiedu izpildes līdzekļi piemērojami, lemj kreditors, nevis tiesu izpildītājs.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta divi prim daļu, ja vienas izpildu lietas ietvaros piedziņa vienlaikus tiek vērsta gan uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, gan noguldījumiem kredītiestādē, tiesu izpildītājs pēc parādnieka lūguma dod kredītiestādei rīkojumu saglabāt kontā, kurā parādnieks saņem darba samaksu vai tai pielīdzinātos maksājumus, naudas līdzekļus šā panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktajā apmērā.

Jums ir tiesības vērsties pie tiesu izpildītāja ar lūgumu, lai bankas kontā tiek saglabāti arī naudas līdzekļi par katru apgādībā esošo personu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas