E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27573
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai sociālo palīdzību ierobežo, ja jaunietis nestrādā, bet mācās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2022
Skaidrīte

Labdien! Dzīvojam vienā mājā – es, kurai ir 2. grupas invaliditāte (slimība), mans brālis, kuram arī ir 2. grupas invaliditāte (slimība), un mans dēls, kuram šogad palika 18 gadu un kurš mācās tehnikumā. Sociālajā dienestā mūsu mājsaimniecības tips ir ģimene bez bērniem, kurā ir vismaz viens darbspējīgais. Līdz ar to atbalstam netiek piemērots koeficients. Kā dēls šobrīd var būt darbspējīgs, ja vēl mācās, lai iegūtu profesiju? Vai viņam jāpamet skola un jāstrādā? Paldies!

A
atbild:
18. oktobrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo palīdzību piešķir mājsaimniecībai, vērtējot visu mājsaimniecības personu ienākumus. Ienākumi, tostarp pensijas, tiek norādīti iztikas līdzekļu deklarācijā, lai piešķirtu trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu. Kārtība noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summu mājsaimniecībai un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem. GMI pirmajai personai ir 109 eiro, nākamajām (katrai) – 76 eiro.

Savukārt mājokļa pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp GMI sliekšņu summu mājsaimniecībai un izdevumiem un mājsaimniecības kopējiem ienākumiem. Mājokļa pabalsta aprēķinam šīs apkures sezonas mēnešiem GMI sliekšņu summai piemēro koeficientu 3. Līdz ar to pirmajai personai tie ir 327 eiro, pārējām (katrai) – 228 eiro.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikts, ka, lai saņemto sociālo palīdzību, nepieciešama arī paša cilvēka līdzdalība savas materiālās situācijas uzlabošanai darbspējīgā vecumā (tas ir, no 15 gadu vecuma līdz valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamajam vecumam), proti, jāmeklē darbs, jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Taču no šī pienākuma ir atbrīvota persona:

  • ar invaliditāti, vecuma pensijas saņēmējs vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējs valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamajā vecumā;
  • sieviete grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā, viens no bērna vecākiem bērna kopšanas periodā vai cita persona mājsaimniecībā, kura nodrošina pirmsskolas vecuma bērna kopšanu, aprūpi, pieskatīšanu, ja to objektīvu apstākļu dēļ nav iespējams nodrošināt citādā veidā;
  • viens no bērna ar invaliditāti vecākiem, ja bērns nesaņem piemērotus aprūpes pakalpojumus;
  • vecumā no 15 gadiem, kura iegūst izglītību klātienē pamatizglītības, vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības iestādē vai ir pilna laika studējošais augstākās izglītības iestādē.

Iespējams, sarunā ar sociālo dienestu ir radies kāds pārpratums, jo nevar būt uzstādījums, ka jaunietim jāpamet mācības, jāreģistrējas bezdarbnieka statusā, lai meklētu darbu, jo viņš ir likumā noteiktajā darbspējas vecumā. Turklāt likums to arī neprasa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas