E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27419
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai maksā maternitātes un vecāku pabalstu, ja gūst ienākumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. septembrī, 2022
Anna

Labdien! Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā un saņemu bērna kopšanas pabalstu. Man tiek piedāvāta dalība projektā, par kuru saņemšu atalgojumu. Vai varu strādāt projektā divus mēnešus, katru mēnesi “uz papīra” saņemot 400 eiro? Neesmu pašnodarbināta persona. Tomēr nevēlos saņemt tikai 30% no bērna kopšanas pabalsta. Vai varu VID reģistrēties kā pašnodarbināta persona un divus mēnešus saņemt autoratlīdzību (katru mēnesi 400 eiro “uz papīra”), samaksājot nodokļus un nezaudējot bērna kopšanas pabalstu?

A
atbild:
28. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalsta (dekrēta naudas) un vecāku pabalsta izmaksa ir atkarīga no nodokļu maksāšanas režīma un attiecīgi sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanas.

Tiesības uz maternitātes pabalstu ir personai, ja tā grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā neierodas darbā, tādējādi zaudējot algotā darbā gūstamos ienākumus vai zaudējot ienākumus kā pašnodarbināta persona. Ja darba devējs par darbu projektā par jums veiks sociālās apdrošināšanas iemaksas, jums nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu.

Vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra, ja vecāku pabalsta saņēmējs bērna kopšanas laikā ir nodarbināts un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais.

No autoratlīdzības, kuru izmaksā personām, kurām ir reģistrēta saimnieciskā darbība, nodokļus aprēķina un maksā autoratlīdzības saņēmējs.

Ja autoratlīdzības saņēmējs, reģistrējoties kā pašnodarbināta persona, izvēlas maksāt nodokļus vispārējā kārtībā un šis ienākums nesasniedz 500 eiro mēnesī, tad jāveic sociālās iemaksas tikai pensiju apdrošināšanai – 10%. Šajā gadījumā var saņemt gan maternitātes pabalstu, gan vecāku pabalstu pilnā apmērā. 

Tiesības uz pabalstiem nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Tāpēc par pabalstu saņemšanas nosacījumiem saistībā ar konkrētajiem ienākumiem individuālā situācijā jāuzzina VSAA.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli autoratlīdzības saņēmējs maksā, nākamajā gadā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas