E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27413
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Pārtraukumu piešķiršana darbā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. septembrī, 2022
Anita

Labdien! Pirmsskolas izglītības iestādē, kurā strādāju, skolotāja palīgiem un arī pilotgrupu skolotājām darba laiks ir 8 stundas dienā (no plkst. 8.00 līdz 17.00). Pusdienu pārtraukums ir noteikts no plkst. 13.30 līdz 14.30. Darba likuma 145. panta 1. daļa nosaka, ka pārtraukums piešķirams ne vēlāk kā 4 stundas no darba laika sākuma. Tātad tam būtu jāsākas ne vēlāk kā plkst. 12.00. Šajā laikā (no plkst. 12.00 līdz 13.00) pirmsskolā notiek bērnu ēdināšana un gatavošana diendusai, ko veic iepriekš minētie darbinieki, tādēļ viņu prombūtne šajā laikā ir neiespējama. Vai PII vadītāja šajā situācijā drīkst noteikt pārtraukumu, kas sākas tikai 5,5 stundas no darba laika sākuma?

A
atbild:
14. oktobrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Atbilstoši Darba likuma 145. panta regulējumam pārtraukumu piešķir ne vēlāk kā pēc četrām stundām no darba sākuma. Pārtraukuma ilgumu nosaka darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem, taču tas nedrīkst būt īsāks par 30 minūtēm.

Pārtraukumu atpūtai piešķir jebkurā gadījumā. Ja pārtraukumu atpūtai nav iespējams piešķirt visu uzreiz, pieļaujama tā sadalīšana daļās, kas nedrīkst būt īsākas par 15 minūtēm katra.

Līdz ar to pārtraukums darbiniekam var tikt piešķirts ātrāk, bet ne vēlāk kā pēc četrām stundām no darba sākuma. Ja nevar piešķirt visu uzreiz, pieļaujama tā dalīšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas