E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27303
Lasīšanai: 2 minūtes

Kad pabalsta vietā piešķir invaliditātes pensiju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2022
Natālija

Labdien! Man ir 3. grupas invaliditāte uz mūžu (sociālā nodrošinājuma pabalsts). Kad saņēmu invaliditāti, man piešķīra minimālo pabalstu, kas bija tajā brīdī. Patlaban saņemu to pašu minimālo pabalstu un esmu darba attiecībās. Vai man pienākas pielikums, ja apdrošināšanas stāžs jau sen ir pārsniedzis trīs gadus? Kad pirmo reizi saņēmu invaliditātes pabalstu, man paskaidroja, ka tobrīd nepienākas pielikums, jo pietrūka dažu mēnešu. Kā tas ir šobrīd?

A
atbild:
26. septembrī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts pensiju indeksācija nav attiecināma uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. Tas nozīmē, ka pensiju indeksācijā valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu nepārskata.

Ja Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) ir noteikusi invaliditāti, tad personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par trim gadiem, ir tiesības pieprasīt invaliditātes pensiju (ja nav sasniegts pensionēšanās vecums). Pensiju piešķir ar dienu, kad radušās tiesības uz pensiju, taču ne agrāk kā sešus mēnešus pirms pensijas pieprasījuma un pensijas piešķiršanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dienas.

Ja šobrīd ir uzkrāts invaliditātes pensijas piešķiršanai nepieciešamais apdrošināšanas stāžs, ir jāiesniedz iesniegums VSAA invaliditātes pensijas piešķiršanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas