E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27302
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Naudas līdzekļi, kas pienākas no trešajām personām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2022
Sandis

Labdien!

No manas darba algas katru mēnesi tika ieturēti divi zvērinātu tiesu izpildītāju (ZTI) izpildraksti. Viens parāds tika dzēsts augustā, taču pēc vairākkārtējiem lūgumiem tiesu izpildītāja uz darbavietu laicīgi neatsūtīja ZTI atsaukumu, un arī no pēdējās algas tika veikts ieturējums, kaut arī parāds jau bija dzēsts. Vērsos pie tiesu izpildītājas ar lūgumu atgriezt ieturēto naudu, taču viņa atbildēja, ka naudu neatgriezīs un pārskaitīs citai tiesu izpildītājai, kurai arī tiek veikti maksājumi no manas darba algas. Vai šāda darbība ir likumīga?

A
atbild:
16. septembrī, 2022

Labdien!

No jautājumā ietvertās informācijas noprotams, ka vienas izpildu lietas ietvaros, kas atrodas tiesu izpildītājas lietvedībā, tika nokārtotas parādsaistības un izveidojās pārmaksa.

Uz šo pārmaksu cits tiesu izpildītājs var vērst piedziņu saistībā ar viņa lietvedībā esošajām izpildu lietām, kurās ir piedzenamas parādsaistības. Tā ir piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no trešajām personām.

Šo kārtību nosaka Civilprocesa likuma 599. pants:

“(1) Ja piedziņu vērš uz naudas līdzekļiem, kas pienākas no citām personām, tai skaitā no cita tiesu izpildītāja, tiesu izpildītājs nosūta šīm personām pieprasījumu paziņot, vai tām ir pienākums samaksāt kādas summas parādniekam, uz kāda pamata un kādā termiņā.

(2) Vienlaikus ar pieprasījumu tiesu izpildītājs paziņo, ka šie naudas līdzekļi tiek apķīlāti piedziņas summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā un ka līdz pilnīgai piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu dzēšanai šīm personām naudas līdzekļi jāieskaita tiesu izpildītāja depozīta kontā.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas