E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27250
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Bērnu pavadonis skolas autobusā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2022
Inita

Labdien! Vai skolas autobusā pirmsskolas vecuma bērnam pavadonis var būt tikai māsa/brālis, kas ir vecāks par 12 gadiem, vai pieaugušais, bet ne kaimiņu skolēns? Bērnudārzs nodrošina bērnu iesēdināšanu, piesprādzēšanu un sagaidīšanu pie autobusa, braucot no mājām. Pārvadātājs atsakās pieņemt bērnudārza iesniegumu, kurā kā pavadonis minēts 15 gadu vecs skolnieks – kaimiņu bērns. Kā šo situāciju varētu risināt? Ar ko atšķiras brauciens uz skolu skolas autobusā, kurā var nebūt pieaugušais, no brauciena uz muzeju, kurā jābūt pieaugušajam? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
03. oktobrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta “Vecāku pienākumi pret bērnu” sestajā daļā noteikts: “Vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots [..], ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.”

Pārvadātājam ir saistošs Ministru kabineta noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi184. punktā noteiktais: “Pārvadājot bērnu grupas, kas dodas ekskursijās, uz sporta pasākumiem u. tml., autobusā jāatrodas vismaz vienam pieaugušajam pavadonim. Šādam transportlīdzeklim priekšpusē un aizmugurē jābūt piestiprinātai pazīšanas zīmei atbilstoši šo noteikumu 233. punktā minētajām prasībām.”

Salīdzinot abos normatīvajos aktos noteikto, jūsu bērnu individuāli var pavadīt arī 15 gadu vecs skolēns, bet skolas autobusā ir jāatrodas vismaz vienam pieaugušajam pavadonim, kurš autobusā pavada bērnu grupu.

Kā noprotams no jautājumā minētā, pieaugušā pavadoņa problēma ir aktuāla arī citiem pirmsskolas izglītības iestādes (PII) izglītojamajiem. Tādēļ ieteicams šo jautājumu sākotnēji izskatīt PII vecāku sapulcē un kopīgi vienoties par labāko iespējamo risinājumu. Bērnus var pavadīt pedagogs vai kāds no vecākiem, tostarp izveidojot grafiku. Var algot pilngadīgu pavadoni, kuram samaksu par darbu nodrošina pašvaldība vai bērnu vecāki. Jebkurā gadījumā šai personai jābūt atbilstoši instruētai. Pirms tam katram vecākam, kura bērni autobusā brauc uz PII, ir jāraksta PII iesniegums, norādot, kuru personu pilnvaro kā sava bērna pavadoni nokļūšanai uz PII un atpakaļ uz mājām.

Izglītības likuma 17. pants nosaka, ka katras pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērnam iespēju apgūt pirmsskolas izglītību savas dzīvesvietas tuvumā. Taču ne vienmēr, īpaši laukos, dzīvesvietas tuvumā patiešām ir PII. Tādēļ tieši pašvaldības ir atbildīgas par pirmsskolas vecuma bērnu vešanu uz PII, tostarp ar skolas autobusu. Papildus informēju, ka Valsts kontrole ir veikusi likumības un lietderības revīziju par skolēnu pārvadājumiem pašvaldībās. Revīzijā, cita starpā, konstatēts, ka ne visās pašvaldībās un visos pārvadājumu maršrutos tiek nodrošināti bērnu pavadoņi. Vairākās pašvaldībās nav noteikta vienota kārtība, kādā tiek nodrošināti pavadoņi. No izglītojamo vecākiem rakstisks apliecinājums par atļauju skolēnam doties mājās no izglītības iestādes bez pieaugušā pavadības tiek prasīts tikai atsevišķos gadījumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 63 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas