E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27160
Lasīšanai: 3 minūtes
12
12

Kā tiek apmaksāta slimības lapa B

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2022
Jānis

Labdien. Kam tiek apmaksāta slimības lapa B? Kādiem kritērijiem jābūt saistībā ar nostrādāto laiku, lai pretendētu uz to?

A
atbild:
27. augustā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Kā darba ņēmējam slimības gadījumā darba devējs apmaksās slimības lapu A par 1.–9. slimības dienu, ievērojot likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” 36. pantā noteikto (pirmo slimības dienu neapmaksā, ne mazāk kā 75% no vidējās izpeļņas par otro un trešo darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80% – par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par deviņām kalendāra dienām). Darba devējs apmaksā tās slimības dienas, kas ir darba dienas.

VSAA pārņem slimības lapas B apmaksu no desmitās slimības dienas līdz brīdim, kad slimības lapa tiek noslēgta. Apmaksu aprēķina no darbinieka vidējo iemaksu algas 80% apmērā par kalendāra jeb visām slimības dienām (80% no vidējo iemaksu algas x slimības dienas – IIN).

Slimības pabalstu šādā apmērā izmaksās, ja par personu ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms tā mēneša, kad saslima, vai ja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir veiktas ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Slimības lapu B neatkarīgi no perioda, cik ilgi un vai vispār ir maksātas sociālās iemaksas, nodarbinātam vecākam vienmēr apmaksās, ja saslimis bērns.

Ja cilvēks nesen sācis strādāt un saslimst, arī tad viņam no darbnespējas 10. dienas ir tiesības uz slimības pabalstu. Taču, ja vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā (12 mēnešos) darba ienākumu nav bijis, likums paredz, ka tādā gadījumā vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par šo periodu noteiks 40% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Darbnespējas lapu B apmaksā par visām darbnespējas dienām.

Lai pretendētu uz slimības pabalsta saņemšanu, slimības lapai B ir jābūt noslēgtai un iesniegtam iesniegumam VSAA. Ilgstoši slimojošajiem jāatceras, ka saņemt slimības pabalstu nevar kā darba algu vienu reizi mēnesī, ja slimības lapa nav noslēgta. Ja darba nespējas periods ir ilgstošs, var lūgt ārstējošam ārstam ik pēc divām nedēļām noslēgt aktuālo darba nespējas lapu, lai var iesniegt to VSAA un saņemt slimības pabalstu. Ja darba nespējas periods turpinās, ārstējošais ārsts izsniedz jaunu darba nespējas lapu – iepriekšējās turpinājumu.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas