E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27072
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vadītājam ir pienākums pirms braukšanas pārliecināties par OCTA derīguma termiņu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2022
SERGEJS

Kā rīkoties, ja man tika konstatēts pārkāpums par to, ka vienu dienu nebija OCTA polises? No CSDD nesaņēmu informāciju par OCTA derīguma beigšanos, un e-CSDD man netika paziņots, ka polise beidzas. Lai gan e-CSDD informēja par sodiem, medicīniskās izziņas derīguma beigām, tehniskās apskates termiņu. Kāpēc neinformēja par polises beigšanos? Cilvēks aizmirsa, un par to 350 eiro sods. Vai tas ir adekvāti? Vai tā nav negodīga komercprakse? Vai var apsūdzēt CSDD lēmumu, jo viņi mani neinformēja? Un vai sods par to, ka izraisa avāriju, un sods par neatjaunotu polisi var būt vienāds? Vai tas ir godīgi? Vai cilvēkam ar ienākumu līdz 500 eiro mēnesī ir adekvāti uzlikt 350 eiro lielu sodu? Kā viņam dzīvot un samaksāt rēķinus? Tie ir 70% no darba algas. Bet citam ir 3500 eiro mēnesī un 350 eiro ir 10%. Vai tas ir godīgi? Pirmajam tad vajag uzreiz noformēt maznodrošinātā statusu un prasīt palīdzību. Otrajam viss kārtībā. Kaut kas sodīšanas sistēmā ir nepareizi, vai arī tā ir negodīga kompercprakse. Kā tas saskan ar Satversmē minētajām cilvēktiesībām? Vai var pārsūdzēt šo lēmumu?

A
atbild:
17. augustā, 2022
Sandis Zellis
jurists

Minētā likuma 71. panta otrā daļa paredz atbildību par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, par kuru nav veikta tā īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, nosakot, ka transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam) piemēro naudas sodu no septiņdesmit līdz simt trīsdesmit naudas soda vienībām jeb no 350 eiro līdz 650 eiro. Ievērojot minēto, jums ir piemērots mazākais likumā noteiktais naudas sods par konkrēto pārkāpumu. Jūsu mantiskā stāvokļa dēļ mazāku naudas apmēru noteikt nav iespējams.

Tomēr atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 266. panta pirmajai daļai, ja ir objektīvi apstākļi, kuru dēļ sodītā persona naudas soda brīvprātīgas izpildes termiņā nevar pilnā apmērā izpildīt nolēmumu par sodu, iestāde var atlikt tā izpildi uz laiku līdz vienam mēnesim. Savukārt atbilstoši minētā panta otrajai daļai, ja ir objektīvi apstākļi, kuru dēļ sodītā persona naudas soda brīvprātīgas izpildes termiņā nevar pilnā apmērā izpildīt nolēmumu par sodu, iestāde var sadalīt naudas soda izpildi daļās, nepārsniedzot sešu mēnešu periodu no dienas, kad nolēmums par sodu stājas spēkā. Tādējādi likums paredz attiecīgās iestādes, kas uzlikusi administratīvo sodu, tiesības atlikt naudas soda samaksu uz laiku līdz vienam mēnesim vai arī sadalīt naudas soda izpildi daļās. Papildus jāņem vērā, ka sodītajai personai rakstveida iesniegums par nolēmuma par sodu izpildes atlikšanu vai naudas soda sadalīšanu daļās jāiesniedz iestādei naudas soda brīvprātīgas izpildes termiņa ietvaros (minētā panta trešā daļa). Iesniegums iestādē jāiesniedz motivētā veidā, norādot apstākļus, kas objektīvi liedz naudas soda apmaksu veikt brīvprātīgas izpildes termiņā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas