E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26912
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kas ir mājsaimniecība un tās ienākumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2022
Toms

Vai ir kāds likums/noteikumi, kuros ir definēts, kas ir mājsaimniecības kopējie ieņēmumi, kas ir mājsaimniecība, kurā brīdī beidzas kopējās mājsaimniecības pastāvēšana, arī gadījumos, ja laulātie vēl dzīvo vienā īpašumā?

A
atbild:
31. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā nav norādīts, saistībā ar kādu situāciju šāda informācija būtu nepieciešama.

Tautas skaitīšanā tiek pieņemts, ka vienā mājoklī pastāvīgi dzīvojošie veido vienu mājsaimniecību. Mājsaimniecība ir vairākas personas, kuras dzīvo vienā mājoklī un kopīgi sedz izdevumus, vai viena persona, kura saimnieko atsevišķi. Tiem nav obligāti jābūt vienas ģimenes locekļiem. Tipiskā variantā katra mājsaimniecība apdzīvo savu mājokli, bet ir arī gadījumi, kad divas vai vairākas mājsaimniecības dala vienu mājokli. Tādi paskaidrojumi ir Centrālās statistika pārvaldes informācijā.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 1. panta 40. punkts noteic, ka šī likuma izpratnē mājsaimniecība ir vairākas personas, kuras dzīvo vienā mājoklī un kopīgi sedz izdevumus, vai viena persona, kura saimnieko atsevišķi. Tātad šajā likumā mājsaimniecības definīcijai izmantota Centrālās statistikas pārvaldes lietotā “privātās mājsaimniecības” definīcija.

Piemēram, ja nepieciešama pašvaldības sociālā palīdzība, sociālais dienests vērtē, vai dažādu izdevumu segšana par mājokli likuma izpratnē ir attiecināma uz vienu mājsaimniecība.

Mājsaimniecības ienākumu vērtēšanai sociālajā dienestā jāiesniedz Iztikas līdzekļu deklarācija, kā to paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”. Deklarācijas veidlapā (noteikumu pielikumā) ir plaši uzskaitīts, kādi ienākumi jānorāda, turklāt jāiesniedz arī izziņa par ienākumiem no saimnieciskās darbības, ja tāda ir.

Sociālais dienests, ja nepieciešams, apseko deklarācijas iesniedzēja norādīto faktisko dzīvesvietu vai deklarēto dzīvesvietu un izvērtē iespēju sniegt atbilstošu atbalstu. Ja tas nepieciešams sociālās palīdzības saņemšanai, sociālajā dienestā var lūgt izskaidrot, kā pierādāms atsevišķas mājsaimniecības statuss.

Laulāto attiecību regulējums un pēc šķiršanās ir noteikts Civillikumā.

Saskaņā ar Civillikuma 95. pantu abu laulāto pienākums ir segt ģimenes un kopīgās mājsaimniecības izdevumus no laulāto kopīgās mantas.

Ja laulāto kopīgās mantas nepietiek ģimenes uzturēšanai, katrs laulātais var prasīt, lai otrs laulātais piedalās ģimenes un kopīgās mājsaimniecības izdevumos samērā ar savas atsevišķās mantas stāvokli.

Gadījumā, kad laulātie dzīvo šķirti, laulātais, ja nepieciešams, var prasīt no otra laulātā samērā ar viņa mantas stāvokli līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas