E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26909
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Atkritumi
3
3

Lielgabarīta atkritumu apsaimniekošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2022
Santa

Labdien! Dzīvoju daudzdzīvokļu namā Rīgā, kuru apkalpo Rīgas namu pārvaldnieks. RNP ofisā norāda, ka lielgabarīta atkritumus nevar novietot pie nama, vai tā tiešām ir? Kādi ir saistošie noteikumi, likumi un apsaimniekotāja pienākumi šajā jautājumā? Vai par lielgabarīta atkritumu novietošanu var saņemt sodu?

A
atbild:
28. jūlijā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Atkritumu apsaimniekošanas likuma 16. pants paredz, ka sadzīves atkritumu sākotnējam radītājam vai valdītājam jāpiedalās pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanā, t.sk. atkritumu dalītajā savākšanā, ievērojot normatīvos aktus par atkritumu apsaimniekošanu (arī pašvaldības izdotos saistošos noteikumus) un noslēdzot līgumu par sadzīves atkritumu savākšanu un pārvadāšanu ar atkritumu apsaimniekotāju, kurš ir noslēdzis attiecīgu līgumu ar pašvaldību.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas izmantošanas un apbūves noteikumi” paredz normas, plānojot atkritumu tvertņu novietojumu jaunā izbūvētā teritorijā.

Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 906 “Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi” 9. punkts paredz, ka atkritumu konteinerus nedrīkst novietot zem ventilācijas sistēmas āra gaisa ņemšanas vietām. Atkritumu konteinerus ieteicams novietot ne tuvāk kā 10 metrus no dzīvojamās mājas logiem.

Par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma 43. panta otro daļu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu atkritumu radītājam vai valdītājam – fiziskajai personai – no četrpadsmit līdz divsimt naudas soda vienībām (viena soda vienība – 5 eiro), bet juridiskajai personai – no piecdesmit līdz piecsimt sešdesmit naudas soda vienībām.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas