E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26810
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
3
1
3

Par kārtību sabiedriskā transporta izmantošanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2022
Sandija

Sveicināti. Vai Rīgas Satiksmes kontrolierim ir tiesības uzskatīt pasažieri par braucošu bez biļetes Rīgas sabiedriskajā transportā, ja pasažieris ir reģistrējis biļeti tieši pirms kontroliera pieprasījuma uzrādīt reģistrētu brauciena biļeti? Tas ir, brauciens ir reģistrēts tajā pašā minūtē, kad kontrolieris prasa uzrādīt biļeti, bet dažas sekundes pirms kontroliera pieprasījuma. Dažreiz satiekos ar kontrolieriem, kuriem uzrādu reģistrētu braucienu, bet viņi saka, ka reģistrācija ir veikta tieši pirms kontroles un tāpēc tā nav derīga. Kuros likumu noteikumos var noskaidrot, cik laika ir pasažierim, iekāpjot sabiedriskajā transportā, lai reģistrētu vienreizējo biļeti? Vai kontrolieris ir tiesīgs uzskatīt mani par bezbiļetnieku, ja viņa pieprasījuma laikā es esmu brauciena reģistrācijas procesā?

A
atbild:
22. jūlijā, 2022

Rīgas sabiedriskā transporta lietošanas noteikumus reglamentē Rīgas domes 2012. gada 28. februāra saistošie noteikumi Nr. 165 “Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu”.

Minēto noteikumu 20. punkts noteic: ja pasažieris sabiedriskajā transportlīdzeklī nevar uzrādīt derīgu vienreizējo braukšanas biļeti, abonementa biļeti, pārsēšanās apliecinājumu vai citu braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem pasažierim dod tiesības lietot sabiedrisko transportu bez maksas, viņš uzskatāms par pasažieri bez biļetes un saucams pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Soda uzlikšana neatbrīvo pasažieri no pienākuma samaksāt par braucienu.

Savukārt 10. punkts noteic, ka pasažierim ir pienākums nekavējoties pēc iekāpšanas sabiedriskajā transportlīdzeklī autorizēt (reģistrēt) abonementa biļeti (tajā skaitā abonementa biļeti ar braukšanas maksas atvieglojumu 100% apmērā no biļetes cenas). Biļetes autorizāciju neveic, ja pasažieris brauc pa citu maršrutu tā paša veida sabiedriskajā transportlīdzeklī maršrutu sakritības robežās saskaņā ar šo saistošo noteikumu 12. punktu.

16.Ja sabiedriskā transporta maršrutos, kuros vienreizējo braukšanas biļeti ir iespējams iegādāties pie sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja, pasažieris neizmanto abonementa biļeti vai citu braukšanas tiesības apliecinošu dokumentu, pasažierim ir pienākums iekāpt pa priekšējām durvīm un nekavējoties pēc iekāpšanas sabiedriskajā transportlīdzeklī iegādāties vienreizējo braukšanas biļeti pie sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja. Transportlīdzeklī, kurā ir izvietots biļešu pārdošanas aparāts, pasažierim pēc iekāpšanas transportlīdzeklī ir pienākums nekavējoties iegādāties braukšanas biļeti minētajā aparātā.

Tādējādi biļetes autorizācija (reģistrācija, kas veikta īsi pirms kontrolieru pieprasījuma un pasažieris ir nobraucis vairāk nekā vienu pieturu, būs uzskatāma par braucienu bez biļetes, t. i., par Rīgas domes 2012. gada 28. februāra saistošo noteikumu Nr. 165 “Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu” pārkāpumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas