E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26718
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Apprecoties pēc uzvārda maiņas ar veco pasi ceļot nedrīkst

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2022
Laura

Sveiki. Kā es varu izplānot ārzemju ceļojumu pēc kāzām, ja es nezinu jauno pases numuru un latviskoto uzvārdu. Dzīvoju Itālijā (laulājos ar Itālijas pilsoni), būtu jāzina dati, lai es varu laicīgi nopirkt biļeti atpakaļ uz Itāliju. Vai ir iespējams uzzināt savu latviskoto uzvārdu un jauno pases numuru pirms laika? Vai arī, ja neko nevar, vai tad var uzrakstīt dzimtsarakstu nodaļai, ka es nemainu uzvārdu? Tādā gadījumā vajag jaunu iesniegumu?

A
atbild:
14. jūlijā, 2022
Signe Krūzkopa
LV portāls

Personu apliecinošu dokumentu likuma 16. panta pirmās daļas 1. apakšpunkts noteic, ka personu apliecinošs dokuments vai pagaidu dokuments ir lietošanai nederīgs, ja mainījies personas vārds vai uzvārds.

Saskaņā ar Civilstāvokļu aktu reģistrācijas likuma 5. pantu par noslēgtu laulību veic ierakstu laulības reģistrā, kā arī saskaņā ar 7. panta pirmo daļu dzimtsarakstu iestāde ziņas par noslēgtajām laulībām iekļauj Fizisko personu reģistrā.

Tas nozīmē – ja kāds no laulātajiem kāzu dienā maina uzvārdu, tad līdz ar laulības reģistrācijas brīdi personu apliecinošais dokuments kļūst nederīgs (pēc informācijas ievadīšanas reģistros tā uzreiz kļūst pieejama arī citām valsts iestādēm) un 30 dienu laikā (pēc tam, kad iepriekšējais personu apliecinošais dokuments ir kļuvis lietošanai un ceļošanai nederīgs) jāvēršas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, lai saņemtu jaunu personu apliecinošu dokumentu.

Jauno pasi var iegūt paātrinātā kārtā PMLP, taču tas jāplāno laikus.

Uzvārda latvisko variantu vajadzētu noskaidrot tajā dzimtsarakstu nodaļā, kur paredzēta laulības noslēgšana, vai arī vērsties pēc konsultācijas Latviešu valodas aģentūrā.

Ja uzvārdu tomēr neplānojat mainīt, tas jāziņo dzimtsarakstu nodaļai, lai veiktu labojumus iesniegumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas