E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26708
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Par nodokļu piemērošanu individuālā situācijā jāuzzina VID

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2022
Mārtiņš

Labdien! Kādi nodokļi man jāmaksā valstij, pārdodot nekustamo īpašumu? Pircējs piedāvāja nopirkt man piederošo zemes īpašumu, solot, ka nauda, kas ienāks kontā, būšot neto, par ko it kā VID nevajadzēšot maksāt lielo nodokli. Īsāk sakot, brīvie līdzekļi. Viņi man piedāvāja dalīt pirkuma līgumu vairākās daļās. Dalīt pirkumu trijās vai pat četrās daļās. Pirmajā maksājumā viņš samaksā man 10 000 rokasnaudu, nākamajos divos maksājumos viņš tā kā samaksā katrā pusi no kadastra vērtības, tas ir, katrā pa 4630 eiro, un vēl vienā maksājumā viņš man samaksā 38 740 eiro par bioloģiskā aktīva iegādi, par šo lielo summu solot ienākuma nodokli samaksāt paši. Kas man un cik jāmaksā? Šie visi parakstītie līgumi ir man uz rokas. Kur man tie būs jāsniedz, ja man pieprasīs kādu informāciju par naudas izcelsmi manā kontā?

A
atbild:
08. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību. Likumā ir noteiktas vairākas situācijas, kad nodoklis nav jāmaksā. Tāpat ir paredzēts, kā apliekamais ienākums nosakāms, ja darījumā nauda tiek saņemta vairākos maksājumos.

Priekšstatu par iedzīvotāju ienākuma nodokli no nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma varat gūt, iepazīstoties ar informatīvajiem materiāliem Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē sadaļā Ienākuma nodoklis no kapitāla pieauguma.

Nodokli piemēro Valsts ieņēmumu dienests un par nodokļa piemērošanu individuālā gadījumā jākonsultējas VID, izmantojot kādu no saziņas iespējām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas