E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2668
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Izdienas pensijas saņēmējs var izvēlēties vecuma pensiju ātrāk kā represētais

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2013
Ivars Liepa

Labdien! No 57 gadiem man ir tiesības aiziet valsts pensijā pēc atvieglotiem noteikumiem, jo esmu politiski represēts. Pašlaik saņemu militāro izdienas pensiju. Nesaprotu, vai tas ir obligāts noteikums pāriet uz valsts pensiju vai tā ir mana izvēle.

A
atbild:
26. augustā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Militārpersonu izdienas pensiju likums nosaka: izdienas pensijas izmaksu pārtrauc vai tās apmēru groza, ja izdienas pensijas saņēmējam tiek piešķirta vecuma pensija saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām”.

Likums „Par valsts pensijām” paredz tiesības politiski represētajām personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus pirms likumā noteiktā pensijas vecuma (šogad – 62 gadi) sasniegšanas.

Tātad Jūs varat prasīt vecuma pensiju no 57 gadiem. Tas arī nozīmē, ka izdienas pensiju tad nesaņemsiet. Tā ir Jūsu izvēle. Obligāti izdienas pensijas izmaksu pārtrauc, kad sasniegts likumā noteiktais (jeb pilnais) pensijas vecums.

Lai pieņemtu lēmumu, kāds būtu izdevīgākais, jālūdz konsultācija Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā. Speciālisti aprēķinās, kāda būs pensijas prognozējamā summa vienā vai otrā gadījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas