E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26613
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā aprēķina pabalstus, ja nākamais bērns piedzimst drīz pēc iepriekšējā BKA

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2022
Vita

Labdien! Šobrīd esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, pabalstu maksās līdz 19.09.2022., bet darbā būtu jāatgriežas 22.11.2022., taču esmu otra bērniņa gaidībās, dekrētā būs jādodas ap 10.12.2022. Vai var paņemt slimības lapu agrāk, nekā beidzas pirmais bērna kopšanas atvaļinājums, vai to apmaksās? Un vai man pienāksies maternitātes pabalsti? Vai otrs bērna kopšanas atvaļinājums tiks apmaksāts? Paldies.

A
atbild:
30. jūnijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

No jūsu izklāstītās situācijas saprotams, ka pēc bērna kopšanas atvaļinājuma jums jāatgriežas darbā uz pāris nedēļām, pirms sākas nākamais grūtniecības atvaļinājums.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” paredz, ka darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32. nedēļas. Ja medicīniskā aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12. nedēļai un izpildīti visi ārsta norādījumi, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30. nedēļas.

Saglabājot darba ņēmējas statusu, būs tiesības gan uz maternitātes, gan vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums. Ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā alga nav bijusi pārejoša darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, tad vidējo iemaksu algu nosaka par 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā bija iemaksu alga.

Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Ja dzimst bērni ar mazu vecuma starpību, aprēķina jauno vecāku pabalstu un salīdzina ar to, kāds bija aprēķināts par iepriekšējo bērnu. Izmaksā apmēra ziņā lielāko pabalstu.

Lai iegūtu detalizētāku informāciju savā konkrētajā situācijā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra iesaka saziņai lietot informējošos kanālus, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas