E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26544
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai saimnieciskās darbības veicējs var saņemt slimības pabalstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2022
Olga

Darbnespējas laikā slēdzu saimniecisko darbību veselības stāvokļa dēļ. Vai tiks maksāts slimības pabalsts pēc saimnieciskās darbības slēgšanas, un kurā brīdī jāstājas bezdarbniekos?

A
atbild:
20. jūnijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Arī saimnieciskās darbības veicējs/pašnodarbinātais var saņemt slimības pabalstu (no darbnespējas 10. dienas, kad ir izrakstīta B lapa), ja ir maksājis valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas: 31,07% no vismaz 500 eiro mēnesī. Jo, maksājot iemaksu pilno likmi, pašnodarbinātais ir apdrošināts pensijai, invaliditātei, maternitātei, paternitātei un slimībai, vecāku apdrošināšanai un veselības apdrošināšanai.

Ja saimnieciskās darbības veicējs ir izvēlējies maksāt mikrouzņēmumu nodokli (MUN), tad šis nodoklis ietver arī sociālo apdrošināšanu, un MUN maksātājs ir pakļauts visiem tiem apdrošināšanas veidiem, kuriem pakļauts pašnodarbinātais, kurš maksā vispārējos nodokļus.

Tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”); meklē darbu; ir darbspējīga un gatava nekavējoties stāties darba attiecībās un izpildot citus Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma nosacījumus.

Pašnodarbinātais nav apdrošināts bezdarbam, tāpēc neiegūst tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas