E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26535
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Bērnudārza rotaļu laukuma iekārtojums un drošība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2022
Jānis Ozols

Labdien! Vai ir kādas prasības bērnudārza rotaļu laukuma platībai atkarībā no bērnu skaita? Un arī drošības prasības šai vietai? attālums no būvlaukuma? No dzīvojamo ēku logiem? Attālums no brauktuves ar automašīnām? Koku skaits vai patvērums no saules stariem? Lūdzu, norādiet, kā tas tiek regulēts. Paldies.

A
atbild:
20. jūnijā, 2022

Prasības, kas attiecas uz rotaļu laukumiem pirmsskolas izglītības iestādēs, paredzētas Ministru kabineta noteikumos Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu”. Tie paredz: ja pakalpojuma sniedzēja valdījumā ir teritorija, viņš nodrošina tās piemērotību bērnu aktivitātēm un tās atbilstību bērnu drošībai. Teritorijā ierīko rotaļu un sporta zonu un saimniecības zonu. Ja pakalpojuma sniedzēja valdījumā nav teritorijas, tas nodrošina bērniem aktivitātes ārā citā sakoptā, bērniem drošā un pieejamā teritorijā. Minēto noteikumu 16. punkts noteic, ka teritorija, kurā uzturas bērni, atbilst šādām prasībām:

  • tā ir iežogota un sakopta;
  • ja teritorijā ir ūdenstilpes, tās ir iežogotas vai norobežotas;
  • teritorijas apzaļumošanai nav izmantoti augi, kas ir bīstami cilvēka veselībai, kā arī augi ar dzelkšņiem un indīgām daļām;
  • tajā nodrošina pirmsskolas vecuma bērniem atbilstošu un drošu spēļu laukumu vai sporta aprīkojumu un segumu, kā arī var ierīkot smilšu kasti, kuru pārklāj laikā, kad bērni to nelieto. Smiltis kastē nomaina reizi gadā – pavasarī.
  • saimniecības zonā ierīko blīva seguma laukumu sadzīves atkritumu konteineru novietošanai. Atkritumus uzglabā slēgtos konteineros.

Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr. 716 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem” noteic, ka izglītības iestādes mācību vide gan telpās, gan tās teritorijā ir bērna attīstību un mācības veicinoša, droša un daudzfunkcionāla.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 1338 “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” paredz, ka izglītības iestādes vadītājs sadarbībā ar izglītības iestādes dibinātāju (valsts dibinātas izglītības iestādes vadītājs – sadarbībā ar attiecīgās administratīvās teritorijas pašvaldību), pieaicinot atbildīgo uzraudzības institūciju speciālistus, ne retāk kā reizi mācību gadā organizēt apskati, lai novērtētu izglītības iestādes atbilstību drošības prasībām, ja atbildīgā uzraudzības institūcija nav veikusi pārbaudi pēc savas iniciatīvas. Izglītības iestādes atbilstības novērtējumu sagatavo atbildīgās uzraudzības institūcijas – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un Veselības inspekcija

Bērnu rotaļu laukuma platība pirmsskolas izglītības iestādēs atkarībā no bērnu skita normatīvajos aktos nav paredzēta. Ministru kabineta noteikumu Nr. 890 19. punkts nosaka minimālo telpu platību vienam bērnam. Uz katru bērnu, kas jaunāks par trim gadiem, nepieciešami 2,5 m2 grupas telpas un 1,8 m2 guļamtelpas, savukārt uz katru bērnu, kas vecāks par trim gadiem, – 3,0 m2 grupas telpas, 2,0 m2 guļamtelpas. Ja guļamtelpa apvienota ar grupas telpu, tad platību grupas telpā vienam bērnam aprēķina, atskaitot no telpas kopējās platības gultu aizņemto platību saliktā veidā. Jaukta vecuma bērnu grupām platību nosaka atbilstoši vecākajai bērnu grupai.

Bērnudārza un tā teritorijas novietojumu un iekārtojumu nosaka attiecīgās pašvaldības būvnoteikumi. Ja radušas bažas par bērnu rotaļu laukuma drošību, vecāki var vērsties pie bērnudārza vadības vai pašvaldības būvinspekcijā, lūdzot veikt pārbaudi.    

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas