E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26376
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
3
2
3
2

Piedalīšanās ceļu satiksmē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2022
Almar

Labdien! Dzīvoju Igaunijā. Braucot uz Latviju, mani apturēja robežsargi un konstatēja, ka manis vadītajai automašīnai, kas reģistrēta Igaunijā, ir beigusies tehniskā apskate. Tā tas tika formulēts lēmumā. Lēmumā tāpat tika norādīts, ka esmu pārkāpis Ceļu satiksmes likuma 9. panta pirmā daļas 1. punktu un 18. panta 2. punktu. Vai šāds lēmums un piemērotais sods ir tiesisks, jo Ceļu satiksmes likuma 16. panta 6.2. daļas 3. punkts noteic, ka noteikumi par atļaujas piedalīties ceļu satiksmē izsniegšanu un valsts tehnisko apskati neattiecas uz transportlīdzekļiem, kas reģistrēti ārvalstīs un kas ceļu satiksmē piedalās ar tranzīta numura zīmēm. Robežsargi šo pantu interpretēja, ka tas attiecoties tikai uz tiem ārvalstīs reģistrētajiem transportlīdzekļiem, kuri pārvietojas ar tranzīta numuriem (t. i., ārzemju tranzīta numuriem). Bet tādā gadījumā sanāk, ka ar Latvijā izsniegtajiem tranzīta numuriem vajag veikt tehnisko apskati, lai piedalītos satiksmē. Ko īsti nosaka Ceļu satiksmes likuma 16. panta 6.2. daļas 3. punkts?

A
atbild:
07. jūnijā, 2022

Ceļu satiksmes likuma 9. panta pirmās daļas 1. punkts nosaka:

Latvijas teritorijā ceļu satiksmē atļauts izmantot:

1) reģistrētus transportlīdzekļus, kuru konstrukcija un tehniskais stāvoklis atbilst Latvijā obligāti piemērojamo standartu un normatīvu prasībām, attiecībā uz kuriem ir veikta sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana un kuriem ir dota atļauja piedalīties ceļu satiksmē.

Likuma 18. panta 2. punkts nosaka:

Ar transportlīdzekli aizliegts piedalīties ceļu satiksmē, kā arī iebraukt Latvijā šādos gadījumos:

1) transportlīdzeklim ir normatīvajos aktos noteiktie bojājumi, kuru dēļ tas nedrīkst braukt;

2) nav saņemta atļauja piedalīties ceļu satiksmē, arī ja nav veikta transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana.

Tādējādi, lai piedalītos ceļu satiksmē, transportlīdzekļa vadītājam ir jāpārliecinās par tiesībām piedalīties ceļu satiksmē (derīga atļauja piedalīties ceļu satiksmē).

Likuma 16. panta 6.2. daļas 3. punkts nosaka šā likuma noteikumi par atļaujas piedalīties ceļu satiksmē izsniegšanu un valsts tehnisko apskati neattiecas uz: transportlīdzekļiem, kas reģistrēti ārvalstīs un kas ceļu satiksmē piedalās ar tranzīta numura zīmēm.

T. i., ja transportlīdzeklis ir reģistrēts ārvalstīs un tam ir izsniegta tranzīta numura zīme, tad šie noteikumi nav saistoši.

Tātad, ja transportlīdzeklis ir reģistrēts Igaunijas Republikā ar pastāvīgas reģistrācijas numura zīmēm, tad tehniskā apskate ir veicama Igaunijas Republikā un pēc atļaujas saņemšanas piedalīties ceļu satiksmē ar to drīkst iebraukt Latvijā. Līdz ar to pieņemtais lēmums par vadītāja saukšanu pie atbildības ir tiesisks un pamatots.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas