E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26235
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantojums ar saistībām – īrniekiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2022
Inta

Labdien! Pēc pēkšņas brāļa nāves īsti nezinu, kā rīkoties ar nekustamo īpašumu (māja ar īrniekiem, 4 dzīvokļi). Saprotu, ka jāpiesakās uz mantojumu pašai, taču mantojums nav tikai nekustamais īpašums, bet arī saistības, noslēgtie līgumi ar īrniekiem, viss, kas saistīts ar apsaimniekošanu. Saskaros ar to pirmo reizi un nezinu, kādas darbības jāveic, ar ko īsti sākt. Ja es nepiesakos mantojumam, kas tad notiek ar īpašumu un īrniekiem?

A
atbild:
27. jūnijā, 2022
Signe Laizāne
LV portāls

Jūsu gadījumā pastāv iespēja pieņemt mantojumu ar inventāra tiesību. Tas nozīmētu, ka parādi un saistības, ko atstājis brālis, tiktu segti tikai mantojuma vērtības apmērā un, piesakoties uz mantojumu, jums nebūtu jāriskē ar saviem līdzekļiem, lai nosegtu saistības, ja tās ir pārāk lielas un mantojuma kopējā vērtība tās nenosedz.

Civillikuma 1519. pantā ir noteikts, ka “no līguma izrietošās tiesības un saistības, ciktāl tās nav tīri personiskas, pāriet uz līdzēju mantiniekiem un tiesību pēcniekiem, ja vien likumā nav paredzēts noteikts izņēmums”. Līgumi ar īrniekiem nav personiska saistība, tāpēc atbilstoši tiesiskajam regulējumam līguma spēkā esamība netiek ietekmēta ar tā mantošanu.

Ieteicams izlasīt noslēgtos īres līgumus un iepazīties ar visiem dokumentiem, kā arī pakonsultēties pie jurista – par nepieciešamo dokumentu pārstrādāšanu pēc mantojuma pieņemšanas (ja vēlaties turpināt brāļa iesāktās saistības).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas